måndag 27 september 2021

Apropå blodbad

» Ulf Kristersson pratar i nattmössan.

För några dagar sedan tog jag upp det faktum att media och politiker medvetet skrämmer upp människor genom att överdriva det våld som förekommer. Media jagar tittare och politiker hoppas värva röster på att utmåla faran som värre än den är och sedan kräva hårdare tag.

En sådan politiker är moderatledaren Ulf Kristersson som bland annat i sitt sommartal nyligen pratade om blodbad och blodigaste sommaren någonsin. Efter påpekanden om Stockholms blodbad osv fick den gode Uffe modifiera sina uppskattningar av våldet.

På en del håll i landet (t.ex. i högerstyrda Stockholm) har vi haft en ökning av våldet just nu. Polisen har på olika sätt fängslat flera ledande personer inom kriminella kretsar och medlemmar i grupperna under slåss nu om makten. I andra delar av landet har våldet minskat kraftigt (t.ex. i S-styrda Malmö). I Malmö har man satsat på att hårdbevaka de kriminellt aktiva och samtidigt satsat på att hjälpa de som vill hoppa av den kriminella banan. En arbetsmetod som uppenbarligen varit verksam och den ska nu spridas till resten av landet.

Men faktum är att våldet i Sverige inte är en extrem svensk företeelse. Jag vill påminna om vad Europolchefen Jean-Philippe Lecouffe sade vi sitt besök i Sverige för ett par veckor sedan: - "Det är en situation som kan kännas igen från andra länder. Jag vill inte säga att situationen är värre än någon annanstans."

Jag påminns om detta när jag läste en notis om skjutandet i USA. Den berättade om en tvååring i Texas som råkat hitta ett skjutvapen i en släktings ryggsäck och råkade skjuta ihjäl sig själv. Än så länge i år har 111 personer skjutits ihjäl av barn som hittat ett vapen och av misstag skjutit ihjäl någon. Siffran lär väl ha stigit något sedan den siffran publicerades. Under åren 2015-2020 handlade det om 765 personer. Snacka om blodbad! I USA dödas över 500 personer och över 2000 skadas i det som kallas masskjutningar per år. Masskjutning är när minst 4 personer skjuts samtidigt.

Snacka om blodbad! Vi ska vara glada som bor i fredliga Sverige.

Se gärna till att det finns fler poliser. Moderaterna kan gärna berätta varför antalet poliser minskade när Moderaterna hade ansvar. Moderaterna kan gärna berätta varför man skar ner på polisutbildningen när Moderaterna hade ansvar. Moderaterna kan gärna berätta varför man införde en centraliserad polisorganisation som resulterade i att färre poliser syntes ute på stan när Moderaterna hade ansvar. Som sagt, öka gärna antalet poliser som syns ute på gatan. Jag ser aldrig en polis annat än som passerar i en polisbil.

Läs:
Tvååring i USA sköt ihjäl sig själv av misstag. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: