torsdag 2 september 2021

Det går upp och det går ner

» Väljaropinionen.

Så är det dags för nästa väljarundersökning att frossa i. Denna gången är det Novus undersökning som görs för SVT som jag frossar i. Undersökningen har en stor vinnare, Socialdemokraterna med +2,1 procentenheter upp. Sedan finns det två stora förlorare, som är Vänsterpartiet (-2,1) och Sverigedemokraterna (-2,0). Vi kan alltså konstatera ett stort flöde från V till S. Novus siffra för Vänsterpartiet i augusti var extremt hög. Låt oss börja med partiernas siffror i storleksordning:

Säg Nej till Sverigedemokraterna
Socialdemokraterna » » 25,9% (+2,1)
Moderaterna » » 22,0% (+1,0)
Sverigedemokraterna » » 19,6% (-2,0)
Vänsterpartiet » » 11,2% (-2,1)
Centerpartiet » » 8,9% (±0)
Kristdemokraterna » » 4,5% (±0)
Miljöpartiet » » 4,4% (+0,6)
Liberalerna » » 2,1% (-0,1)

Socialdemokraterna har plockat tillbaka en del förlorade röster till Vänsterpartiet. Det ska påpekas att undersökningen till största delen gjordes innan Stefan Löfven hade meddelat sin avgång. S ökar marginalen till M och SD. Samtidigt har alltså Vänsterpartiet alltså förlorat en del av de ganska stora röstplocken från Socialdemokraterna. Vi ska ha i åtanke att Novus siffror förra månaden för V var extremt höga. Miljöpartiet kravlar sig över 4%-spärren och nosar nu verkligen KD i hasorna. MP och KD är i princip lika stora. Totalt ökar de tre Rödgröna partierna sitt stöd. Totalt får de fyra partierna i det block som accepterat Stefan Löfven som statsminister 50,4%.

Centerpartiet står helt stilla. Om det ger Annie Lööf oro eller inte vet jag inte. Men när det gäller S+Mp regeringens budgetarbete är det alltså viktigt att påpeka att Vänsterpartiet är klart större än Centerpartiet. Annie Lööfs stora ord är något hon får vara försiktig med.

På högerflanken kan vi notera att medan Moderaterna har en uppgång så har Sverigedemokraterna en dubbelt så stor nedgång. SD trillar samtidigt ner under 20%-strecket. I förra månadens undersökning var SD större än M men nu är marginalen rejäl till M:s fördel. För de två små stödpartierna Kristdemokraterna och Liberalerna blir läget kritiskt. Kristdemokraterna lyckas hålla näsan över 4%-spärren men om den interna kritiken fortsätter så finns det nog ett hot mot partiets framtid. Fast ännu värre är läget för Liberalerna. Man är fast förankrade riktigt långt ner i dyn. Det är nog kört för Liberalerna. Man får återkomma under nästa mandatperiod som nytt parti med ny ledare och nytt namn och hoppas på det bättre. Kan man föreslå Folkpartiet?

Totalt får de fyra partierna i pro-SD blocket 48,2% men sedan åker alltså Liberalerna ut så totalt 46,1% kan man räkna in. För tillfället ser det inte så bra ut för Jimmie Åkesson och hans vänner.

Läs:
SVT/Novus: Vänsterpartiet tappar stöd. - SVT
Mätning: Vänsterpartiets uppgång bruten. - Aftonbladet

Inga kommentarer: