fredag 10 september 2021

En helig ko

» Med nackdelar - och fördelar.

Jag vet att jag inte är neutral i ämnet. Vilket ämne undrar ni kanske? Jo, bilismen! Jag har nämligen ingen bil, jag har aldrig haft någon bil och har inte heller något körkort. Jag har aldrig haft och är uppvuxen med föräldrar som inte heller hade bil. Min bilkörning inskränker sig till att köra lastbil i det militära. Jag försökte berätta att jag inte hade något körkort, men det sk-t befälen i!

Jag saknar inte bilen heller. I varje fall inte för persontransporter. Jag bor på en ort med relativt goda tågförbindelser. Dom har varit bättre, men blir förhoppningsvis bättre igen vid nästa tidtabellskifte. De gånger jag kan sakna tillgången till en bil så handlar det om transport av skrymmande varor. Antingen vid inköp eller när man ska göra sig av med det hela. Men det är så få gånger detta inträffar att jag har sparat in pengar rejält så att jag kan köpa tjänsten då.

Sluta stressa i din plåtlåda
Jag mår bra av att röra på mig. Att gå kortare sträckor eller cykla om det bli lite längre. Och som sagt, utnyttja kollektivtrafiken när det gäller ännu längre sträckor. I dag när klimatet och utsläppen verkligen kommit i blickfånget känns det extra skönt att ligga bra till i den ligan. Och jag mår bättre!

Sedan är jag fullt medveten om att alla kan inte vara lika lyckligt lottade som jag är. Beroende på hur man bor, hur man arbetar osv så finns det naturligtvis stora grupper som har stort behov av en bil. Men stora grupper skulle faktiskt klara sig alldeles utmärkt utan en egen bil. Det förekommer en enorm mängd, vad jag kallar okynneskörning och ren lathetskörning.

Det handlar faktiskt inte bara om alla de utsläpp som bilarna ger upphov till. Det handlar om att hårdgöra (dvs asfaltera) enorma ytor för att få plats med alla bilar. Dom ska ha en parkeringsplats vid bostaden, en vid jobbet och så några vid affärer osv. Det är enorma ytor i våra städer som upplåts till bilismen.

Men, när det uppkommer olika former av begränsningar så tar stora vrålet vid. Bilismen har mäktiga lobbygrupper som mobiliserar när något händer. I dag läste jag en artikel om ilskan som kommit när det framkommer att Miljöpartiet (och Vänsterpartiet) vill se ett stopp för försäljning av bensin- och dieselbilar till 2025. Det är alltså 4 år dit! Men man måste ju ha bensinbilar? Det måste man inte alls! I oljelandet Norge är nu 70% av de bilar som säljs elbilar.

Om ett antal år behöver det inte säljas några bensin- eller dieselbilar alls. Då har elbilar helt tagit över den biltrafik som faktiskt är nödvändig. Det invänds att det är för dyrt, ett det inte finns laddplatser och att kollektivtrafiken inte räcker till. Men se då till att bygga ut kollektivtrafiken! I storstäderna skulle många inte behöva en bil om kollektivtrafiken var bättre och latheten mindre. Om det inte finns laddplatser så kommer Marknaden säkert att ordna detta när efterfrågan ökar. Marknaden löser ju alla problem... Den löser säkert detta problem också.

Så kan det gå när hatten är på
Sedan har vi ju alla dessa som inte är nöjda om inte deras bil låter rejält. Dom här som är ute och rent nöjeskör för att visa upp hur mycket deras bil kan låta när dom trycker ner gasen. DOM är ett stort problem. Det är ju ingen status om det inte låter om motorn! Ännu värre är denna företeelse när det gäller motorcyklar. Det är verkligen underligt att ljuddämparna på motorcyklar håller så usel kvalitet!?

Överhuvudtaget står transportsektorn för en orimligt stor andel av de utsläpp vi gör. Det finns mycket som kan göras. Till en början med att eliminera helt onödiga resor. Och sedan göra de resor som måste göras mer miljövänliga. Skrattretande blir det när man läser att Helsingborgs stad deltar i en miljötävling om mest miljövänliga kommun. För att delta flyger ett 10-tal tjänstemän och politiker till Finland! Man har svårt för att hålla sig för skratt även om man helst vill gråta. Men jag gissar att man i övervägandena lagt in att man ju måste hålla flygplatsen i Ängelholm under armarna. Bland annat Helsingborg gick ju in med mångmiljonbelopp för att rädda flygplatsen.

Men, som sagt. Bilismen har mäktiga lobbygrupper och starkt politiskt stöd. Som exempel kan vi ta den debattartikel som en moderat riksdagsledamot skrev för några dagar sedan för att försöka stoppa investeringar i nya järnvägar. Hade det handlat om miljöintresse så hade Anders Hansson protesterat mot att bygga nya järnvägar OCH motorvägar över kulturbygder, åkermark och skog, som han uttrycker det. Inte bara protesterat mot att bygga järnvägar.

Ett annat exempel är den hopplösa kampen för att bevara den olönsamma, omoderna och hopplöst placerade flygplatsen i Bromma. En flygplats som dessutom inte behövs. Stockholm behöver helt enkelt inte två flygplatser! Stockholm är internationellt sett en småstad. Det finns mängder med mycket större städer som bara har en flygplats. Men vissa kretsar vill fortsätta att ha en liten vansinnigt placerad flygplats mitt inne i bebyggelsen. På mark som kunde använts enormt mer effektivt.

Som sagt, bilism och oljeindustri har mäktiga lobbygrupper. Och bland bilisterna finns stora grupper som är totalt ansvarslösa. Trafikregler som inte följs för att ta ett litet exempel. Verkligheten är att trafiken skördar fler offer än vad skjutningar gör. Men det är skjutningar vi är rädda för. Människor uttalar sig att dom inte vågar gå ut. Men det är ingen som säger att dom är rädda för trafiken och vågar inte ge sig ut och köra. Men, det är faktiskt mycket farligare i trafiken!

Slutligen kostnaderna. Bilister som klagar på dyr bensin osv är dagligt förekommande. Jag såg för en tid sedan en undersökning om kostnader för bilägande i olika länder. Man har då tagit hänsyn till inte bara bensinpriser utan även försäkringar, inköpspriser, andra skatter osv. Och även tagit hänsyn till inkomstnivån i landet. Det visar sig då att Sverige är det femte billigaste landet i världen att ha bil i. Sug på den karamellen nästa gång ni klagar. Det är dags att börja betala för all mark som krävs, alla utsläpp, all övervakning osv. Lägg därtill att priserna i kollektivtrafiken ökar mer än vad bensinpriserna gör. Det är så samhället gör för att locka resenärer till kollektivtrafiken. Neddragningar i trafiken och höjda biljettpriser.

I detta korkade land!

Läs:
MP-kravet: Förbjud nya bensinbilar om fyra år. - Aftonbladet
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/66ox13/splittrat-om-vad-som-kan-radda-klimatet. - Aftonbladet
Nytt elbilsrekord i Norge – förmåner kan minskas. - Sveriges Radio
Vänsterpartiet vill använda kollektivtrafiken som ett rättviseverktyg. - Sydsvenskan
De tar flyget till miljötävlingen – väljer bort tåg. - Helsingborgs Dagblad
Tvinga inte fram ny järnväg över kulturbygder, åkermark och skog. - Sydsvenskan
Företag ställer om – drar ner på flygresor. - Svenska Dagbladet
Gotlandsföretagaren efter Brommautredningen: En stor oro i kroppen. - SVT
Bromma flygplats kan läggas ner 2025. - Sveriges Radio
Norska miljardärerna: Oljan måste skyddas. - Dagens ETC
Norska miljardärerna: Oljan måste skyddas, del 2. - Dagens ETC
Nio av tio tunga fordon körde för fort utanför skolor. - SVT
Sverige – det femte billigaste landet att äga bil i. - Teknikens värld
Bensin blir billigare och kollektivtrafik dyrare i vårt korkade land. - Aftonbladet

Inga kommentarer: