torsdag 16 september 2021

Va!

» Något stämmer inte.

Det händer när man läser tidningar att man undrar över artiklar man läser. Läser man på nätet börjar man fundera på om det till exempel är en gammal artikel som man trillat över? Eller om det kanske är en ren bluffartikel? En sådan fundering fick jag när jag på nätet idag läste en artikel i Svenska Dagbladet med rubriken: - "För svenskar är det en tydlig förändring." Det är en intervju med Europols nya biträdande chef Jean-Philippe Lecouffe i samband med ett besök i Sverige. Så här säger han apropå skjutningar och uppgörelser mellan olika kriminella gäng i Sverige:

Europol - polissamarbete
- Alla länder är olika. Men den typ av problem vi ser i Sverige är sådana som vi kan hitta även i andra europeiska länder. Det är inte en unik situation. Jag kan förstå att för svenskar är det en tydlig förändring jämfört med tidigare, men det är en situation som kan kännas igen från andra länder. Jag vill inte säga att situationen är värre än någon annanstans.

Jag var tvungen att kolla upp så att det inte var någon flera år gammal artikel som plötsligt dykt upp. Här har ju Ulf Kristersson gjort jämförelser med internationell terrorism och hävdat att "Sommaren blev den blodigaste i svensk historia". Fast det senare påståendet justerade tydligen Ulf Kristersson till "modern svensk historia" sedan man undrat om han sov på historielektionerna och missade Stockholms blodbad. Man undrar som sagt lite!

Kan det vara så att överorden från Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson mer är ett inlägg i en tidig valrörelse än en lite mer neutral verklighetsbeskrivning? Dom vill väl ogärna diskutera sociala frågor. Man har ju tidigare gjort jämförelser med länder som Mexico och USA där skjutandet faktiskt ligger skyhögt över vad som gäller i Sverige.

Eller det kan vara så att Europols chef inte har koll på brottsligheten i de europeiska länderna? Om jag ska vara uppriktig så tror jag nog mer på Europol än Ulf Kristersson i det här ämnet.

Nu ska vi inte förringa det våld som vi ser från olika kriminella grupper. Ett våld som ökar. Det är allt från "Familjer" till "MC-gäng" som slåss om makten över främst narkotikahandeln. Våldet går ner i åldern allt eftersom den gamla ledningen i grupperna skjutits eller fängslats. Nu pågår en kamp om makten nedifrån. Men, vi ska inte heller förhöja risken för det vi kallar oskyldiga. Risken är mycket större att du drabbas av en trafikolycka än att du blir drabbad i en skjutning. För några dagar sedan dog tre personer i en och samma frontalkrock. En olycka som till ovanlighets skull fick ganska stor publicitet i hela landet. Den fick samma publicitet som en dödsskjutning. Normalt får trafikolyckorna möjligen en notis i lokaltidningen.

Alltså, föröka inte riskerna för att du ska drabbas av våldet. Men, naturligtvis måste något göras för att sätta stopp för nyrekryteringen till de kriminella grupperna. Vi måste helt enkelt åtgärda bostadssegregationen. Vi måste se till att ALLA har en vettig sysselsättning att gå till. Vi måste vara uppmärksamma och stoppa nyrekryteringen. Att tro att hårdare straff löser alla problem är verkligen naivt. De som begår grova brott kalkylerar inte innan vilket straff dom eventuellt kan få. Dom struntar i det eller räknar kallt med att inte åka fast.

Vi måste se till att det finns poliser som visar sig. Den av moderaterna införda centraliserade polisorganisationen har verkligen inte ökat antalet poliser som finns ute i samhället UTAN att man är på utryckning. När såg du senast en polis komma gående i samhället - inte köra förbi i en bil - och prata med de boende, visa att man kan ha förtroende för polisen? Just det, det existerar knappt!

Bostadssegregationen måste åtgärdas. Bäst sker detta med en blandad bebyggelse där vi blandar olika former av bostäder och olika former av människor. Då kan man inte resonera som Villaägarnas Riksförbund som i en debattartikel för några dagar sedan gick till våldsamt angrepp mot att bostadssegregationen också skulle åtgärdas med att det byggdes hyreslägenheter i villaghettona! Blandad bebyggelse och blandade innevånare innebär just det - Blandat!

Läs:
För svenskar är det en tydlig förändring. - Svenska Dagbladet
Att jämföra gängbrott med terrorism gör oss alla dummare. - Oisín Cantwell i Aftonbladet
Nej till MP:s sociala ingenjörskonst. - Villaägarnas Riksförbund i Svenska Dagbladet debatt

Inga kommentarer: