onsdag 29 september 2021

Alla vill ge mer

» Det är lätt att lova mer.

Nu har ju regeringens budget lagts fram, så nu gäller det för oppositionspartierna att bjuda över. Ännu mer pengar till polisen, ännu mer pengar till militären, ännu mer pengar till kommunerna för äldrevården, ännu mer pengar till skolan och ännu mer pengar till pensionärerna. Listan kan göras lång.

Fast man brukar inte vara lika aktiva med att trumma ut var pengarna ska komma från. Det är ju så med allt, någon ska betala på ett eller annat sätt. Det är aldrig lika roligt att berätta var pengarna ska komma från, vem som ska betala. Partierna inom det jag kallar den Brunblå sörjan (OBS kära Ebba att jag inte skriver Blåbrun) brukar inte vilja höja några skatter utan ska samtidigt sänka skatter. Borgerliga regeringar bruka sluta i ökade underskott i statsbudgeten och ökad skuld som en gång ska betalas. Sedan får en socialdemokratisk regering sanera finanserna igen.

Det ska dock påpekas att Sverige har i dag en internationellt sett mycket låg statsskuld. Det finns alltså pengar att spendera för att få igång ekonomin nu efter Coronainskränkningar.

Jag tänkte berätta om Sverigedemokraterna som kommit fram till att flest röster kan man locka till sig om man ger rejält med pengar till pensionärerna. Alltså lovar SD att alla pensionärer ska få cirka 1.000 kronor mer i sin plånbok varje månad. Något som naturligtvis är enkelt att lova. Lite svårare att genomföra!

Njut av pensionärstillvaron
SD:s trollerilösning är att Arbetsgivarnas ålderspensionsavgift ska höjas rejält från 10,21% till 18,5% av bruttoinkomsten. Något som ju är en rejäl höjning för arbetsgivarna att betala in och det ger ju utrymme för att höja pensionerna rejält. Fast det blir ju en rejäl höjning för arbetsgivarna, och det kan man ju inte förorsaka. Då blir dom ju putta på Sverigedemokraterna och kanske drar in sitt stöd. Alltså ska det som kallas den Allmänna löneavgiften sänkas motsvarande så att arbetsgivarna inte drabbas av höjda kostnader. Så det trixande med finansieringen ger inte några rejält höjda pensioner. Om jag fattat det hela rätt så är det fattiga och svältande runt om i världen som ska betala genom sänkt bistånd. Dvs egentligen inget nytt från den Sverigedemokratiska sidan!

Att höja pensioner är det nog ingen som säger Nej till. Vi har väl alla hört talet om att Sverige har den högsta andelen fattigpensionärer i Norden. Fast det där med statistik kan man lätt ljuga med. Räknar man med vad som kallas "relativ fattigdom" så har Sverige flest fattigpensionärer. Men räknar man istället med vad som kallas "absolut fattigdom" så har Sverige minst antal fattigpensionärer. Vad är vilket? Använder man begreppet "absolut fattigdom" så är det faktiskt möjligt att helt avskaffa fattigdomen bland pensionärer. Men även om du gav alla pensionärer 10.000 kronor extra i månaden så skulle det finnas en stor grupp fattigpensionärer om man räknar med begreppet "relativ fattigdom". "Relativ fattigdom" innebär nämligen att man jämför inkomsterna i gruppen. Det kommer alltid att finnas de som tjänar mindre. "Absolut fattigdom" är istället att man räknar hur mycket pengar som behövs för en dräglig tillvaro. Då är det ju i teorin möjligt att avskaffa fattigdomen.

Problemet med om man höjer pensionerna rejält för de som har mycket låga pensioner är att då har det plötsligt inte längre lönat sig alls att ha arbetat. De lägsta pensionerna har ju de som bara har sin grundpension utan att ha jobbat något. Höjs deras pensioner så har de som jobbat med låga löner plötsligt inte någon nytta av det i pensionssystemet. Höjer man för dom också har de som jobbat mycket och tjänat mycket inget för det. Det är alltså inte lätt att höja pensioner.

Det finns mycket att önska från det svenska pensionssystemet. Men, de flesta länder är avundsjuka över att vi har ett mycket stabilt pensionssystem - trots allt.

Men, HÖJ PENSIONERNA!

Mitt förslag är att en rejäl höjning av pensioner finansieras med att vi slutar skattesubventionera miljonärerna i villaghettona och deras bygge av pool i trädgården och städning av denna pool och liknande subventioner. Man kan visst till och med få sin pool på franska rivieran skattesubventionerad av de svenska skattebetalarna. Slopa ROT och RUT och ge pengarna till pensionärerna!

Läs:
Vi vill ge vanliga pensionärer 1 000 kronor mer i månaden. - DN Debatt

Inga kommentarer: