söndag 19 september 2021

Nedslag i det farliga utlandet

» Det är spännande.

Det var länge sedan vi var utomlands. Så idag blir det ett antal små funderingar som har mer eller mindre koppling till utlandet. Lite variation kan ju förnöja.

¤ Frankrike   Jag gissar att ni inte missat den franska ilskan över att inte få sälja ubåtar till Australien. 2016 tecknade Frankrike och Australien ett avtal om att Australien skulle köpa 12 reaktordrivna ubåtar från Frankrike för mer än 300 miljarder kronor. Helt plötsligt får fransmännen i dagarna genom ett pressmeddelande från Pentagon veta att Australien nu ska köpa ubåtarna från USA istället och att kontraktet med Frankrike är uppsagt. Fast det är inget som Australien meddelat Frankrike, det kom alltså via ett pressmeddelande från USA. Nu har Frankrike kallat hem ambassadörer och militärer osv från USA och Australien.

Sven Tycker funderar
¤ Carl-Gustaf.   Apropå försäljning av krigsmaterial så är ju faktiskt det fredliga Sverige en av de stora exportörerna av krigsvapen i världen. I dagarna stod det klart att Saab ska sälja granatgeväret Carl-Gustaf M4 med ammunition till en okänd köpare för 900 miljoner kronor. Det är alltså hemligt vem det är som ska ha granatgeväret för att skjuta på sina grannar - eller kanske sina egna innevånare. Det är bara ett par månader sedan som det stod klart att Saab skulle sälja mer ammunition till just granatgeväret Carl-Gustaf och även engångsvapnet AT4 för 650 miljoner kronor till USA. Vem dom ska skjuta på framgår inte heller, det blir ju inte i Afghanistan i varje fall! Eller man kanske ska utrusta lämplig milis i Afghanistan med vapnen för att bekämpa talibanerna med? En gång i tiden beväpnades ju just talibanerna av USA, då för att bekämpa de ryska styrkorna i Afghanistan.

¤ USA.   En slutsats av kontroverserna mellan Frankrike å ena sidan och USA och Australien å andra sidan är att USA:s behandling av vänner och ovänner egentligen inte förändrats märkbart bara för att Trump ersatts av Biden. Det är "America first" som gäller fortfarande framför allt annat. Sedan kvittar det om det går ut över vänner eller ovänner. Inget får gå emellan det som är bäst för USA. Vänner finns till för att tjäna pengar på och för att dom ska ställa upp. Som någon uttryckte det så är den stora skillnaden att med Trump fick man veta det via Twitter men med Biden är det i varje fall ett pressmeddelande.

¤ Brasilien.   Under nästa vecka ska Brasiliens president Jair Bolsonaro hålla tal i FN:s generalförsamling. För att bli insläppt till generalförsamlingen krävs visserligen att man är vaccinerad mot Covid-19 och Jair Bolsonaro har lovat att han ska bli den siste i Brasilien som låter sig vaccineras. Som gammal idrottsman kan han ju inte bli sjuk. Totalt har 585.000 brasilianare dött i Covid-19, en siffra som är den näst högsta i världen. Men de flesta brasilianare är mer villiga att låta sig vaccineras än Bolsonaro. - "Kvinnor kan få skäggväxt och mäns röster kan bli höga. Människor kan till och med förvandlas till alligatorer" tillhör Jair Bolsonaros sansade påståenden. Vi får väl se om han blir insläppt så att han kan hålla sitt "lugna, väldigt objektiva tal, fokuserat på ämnen som intresserar oss alla" som han uttryckt det.

¤ Trump.   I USA har visst anhängare till Donald Trump demonstrerat utanför Kongressbyggnaden i protest mot domarna mot de som stormade Kongressbyggnaden och försökte göra statskupp. Men av rapporterna att döma så verkar demonstrationen ha blivit ett ganska rejält fiasko. Det var fler journalister och reportrar än demonstranter. Det var tydligen fler motdemonstranter som demonstrerade för den amerikanska demokratin än vad det var Trump-supportrar som demonstrerade. Uppenbarligen var det även fler poliser än demonstranter på plats.

Läs:
Fransk ubåtsilska orsakar diplomatisk kris. - Svenska Dagbladet
Stororder till Saab. - Aftonbladet
Saab får stor-order på ammunition från USA. - Svenska Dagbladet
Så blåste Biden Macron - scener ur spionroman. - Svenska Dagbladet
Ovaccinerad Bolsonaro till FN. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: