söndag 5 september 2021

Rapport från andra sidan kölen

» Erna Solberg får tacka för sig.

Varför inte vara lite exotiska. Det är inte bara i Sverige som det börjar närma sig val. I ännu högre grad gäller det våra grannar västerut, i Norge. Det är val i Norge den 13 september. Mycket tyder på att Erna Solbergs högerregering ryker vid valet. Inte för att det går bra för största konkurrenten Arbeiderpartiet men de andra partierna på den vänstra planhalvan har stora framgångar i opinionen samtidigt som Høyre och deras stödpartier, främst Fremskrittspartiet, har stora motgångar. Så här ser opinionssiffrorna ut (med siffrorna i valet 2017 inom parentes):

Arbeiderpartiet » » 22,6% (27,4)
Høyre » » 19,2% (25,0)
Fremskrittspartiet » » 11,8% (15,2)
Senterpartiet » » 11,5% (10,3)
Sosialistisk Venstreparti » » 10,2% (6,0)
Rødt » » 7,2% (2,4)
Miljøpartiet De Grønne » » 5,0% (3,2)
Venstre » » 4,4% (4,4)
Kristelig Folkeparti » » 3,8% (4,2)

Vårt broderland
Även Norge har en spärr vid 4%. Erna Solbergs Høyre (som tappar rejält) har idag en koalitionsregering med Venstre (som balanserar på spärrgränsen) och Kristelig Folkeparti (som halkat ner under spärrgränsen). Regeringen är beroende av stöd från Fremskrittspartiet (som också tappar rejält). Detta alltså samtidigt som partierna till vänster har stora framgångar. Sosialistisk Venstreparti (stora framgångar), Rødt (stora framgångar som kliver över spärren) och Miljøpartiet De Grønne (också stora framgångar och kliver över spärren). Precis som i Sverige är Senterpartiet (mindre framgångar) villiga att stödja en regering från Arbeiderpartiet (som ju tappar).

Slutsats. Det ser ut att bli maktskifte i Norge! Mycket avgörs precis som i Sverige av vilka partier som klarar 4%-spärren. Men mycket tyder på att det blir maktskifte i Norge. SD:s kompisar i Norge, Fremskrittspartiet, tappar rejält precis som Moderaternas kompisar i Høyre. Dessa båda partiet går från drygt 40% till drygt 30%. Det ska påpekas att Fremskrittspartiet trots sina likheter med Sverigedemokraterna inte har SD:s nazistiska rötter utan är mer ett främlingsfientligt högerpopulistiskt missnöjesparti rent allmänt. De största valframgångarna hade man i valet 2009 då man fick 22,9%. Sedan har det gått utför och man är alltså numera nere i ungefär hälften.

Men det ser ju ganska bra ut!

Läs:
Vore största sensationen sedan 1945. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: