lördag 4 september 2021

Behövs Liberalerna?

» Behövs Kristdemokraterna?

Vi har i Riksdagen tre partier som idag slåss för sin existens efter nästa val. Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Behövs så små partier om dom inte tillför något speciellt till politiken? När blir dom helt enkelt onödiga och försvinner?

Miljöpartiet är ju ett parti som har en speciell miljöpolitisk agenda. Tillför partiet något speciellt inom det miljöpolitiska området? Kanske det! Kan man ge de borgerliga styren i kommuner och regioner som man stödjer en bättre miljöpolitik? Ger man den svenska regeringen en bättre miljöpolitik? Jag vill tro, men känner ibland tveksamhet.

Den nya Brunblå sörjan
Liberalerna påstår alltså att man är liberala. Vilken liberal politik för Nyamko Sabunis Liberalerna som inte också förs av Moderaterna (och Centern...)? Det som återstår av Liberalernas liberalism är marknadsliberalismen. Det driver Moderaterna nästan bättre! Av socialliberalismen återstår efter Nyamko Sabunis rejäla högergir inte ett skvatt. Följaktligen lämnar de socialliberala krafterna partiet på löpande band. Och ersätts av kändisar! Mauricio Rojas har återvänt efter sin förra sejour i partiet då han inte ens hade hunnit bli medlem. Sedan jobbade han för Moderaterna och hann med en kort sejour i Chiles högerregering. Mycket kort sejour - 90 timmar varade den. Nu ska han alltså tillbaka. Hoppas han betalt medlemsavgiften först denna gången. Senast blev det klart att kändisinfluencern Dominika Peczynski ska ställa upp. Jag tror att opinionssiffrorna på precis över 2% säger allt. Liberalerna behövs inte längre, dom har spelat bort sin funktion.

Kristdemokraterna slutligen. Behöver vi ett Kristdemokratiskt parti som slängt de kristna värderingarna på sophögen för att istället bli ett främlingsfientligt stödparti till ett rasistiskt parti med nazistiska rötter? De interna kritiska rösterna blir allt mer tydliga medan partiledaren själv är invecklad i juridiska konflikter. Kan vi ha ett riksdagsparti som företräds av en person som precis dömts för grovt förtal och har flera rättegångar framför sig? Markkonflikt med en gammal pensionär och skadeståndskrav på uppåt 100.000 kronor? Gamla partiledare ställer sig tveksamma till högergiren och KD-profilen Lars Adaktusson skriver debattartiklar och protesterar. Behövs Kristdemokraterna? Än så länge ligger man över 4%-spärren. Men utvecklingen går åt fel håll (eller ska vi kanske säga rätt håll??)

Läs:
Kändisriksdag räddar inte L. - Helsingborgs Dagblad
Sabuni får liberaler att fly från partiet. - Aftonbladet

Inga kommentarer: