måndag 20 september 2021

En demokratisk kyrka

» Svenska Kyrkan.

Jag har sagt det förr, att läsa ledarsidan i Svenska Dagbladet kan ge upphov till rejäla skratt. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta och om det som är skrivet och tryckt är satir eller verklighet.

Ett sådant exempel får jag när jag läser Mattias Svenssons ledarartikel i gårdagens Svenska Dagbladet. Han har satt som rubrik "Låna och lär av Timbropartiet"! I korthet går det ut på att vi ska ha mindre av politik och mer av Näringslivets lobbygrupp Timbro. Det är ju mycket bättre om Timbromaffian får bestämma i vårt land istället för att en massa dumma politiker (som till råga på allt kan tycka fel) ska lägga sig i.

Som sagt tidigare, Svenskans Timbroutbildade ledarredaktion är rolig. Men skrämmande...

Låt oss därför övergå till något roligare. Resultatet av Kyrkovalet till Svenska Kyrkan är i princip klart. Det glädjer mig stort att Sverigedemokraternas satsning på kyrkovalet blev ett totalfiasko. SD tillhörde de stora förlorarna istället. Det sägs ju att den enda sanna glädjen är skadeglädjen. Vi får väl hänföra min reaktion till den förklaringen.

Som vanligt så har det naturligtvis diskuterats de politiska partiernas plats i Kyrkvalet. Nu är jag ju inte medlem, jag konstaterade redan som ganska ung att jag inte var troende och då kändes det fel att vara med i en organisation som bygger på just det - Tron. Men det innebär inte att jag inte kan respektera de som har den tron och som känner en samhörighet med kyrkan. Jag tycker däremot inte att det är fel om de politiska partierna engagerar sig. På något sätt ska en så stor och demokratisk organisation styras. Kyrkan är en enormt stor skogsägare och markägare. Svenska Kyrkan har påverkan på väldigt många människors liv. På något sätt ska denna stora organisation styras. Om detta då slutar i att politiska partier engagerar sig så är det ju en bra varubeteckning. Jag försökte få fram var den största "opolitiska" gruppen stod i olika frågor. Det var svårt! Det jag läste var mest snömos. Men jag lyckades i varje fall komma fram till att man vill fortsätta låta präster vägra viga samkönade par.

Hur som helst blev resultatet det här när i stort sett allt var räknat. De två stora förlorarna var Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men Socialdemokraterna fortsätter att vara med stor marginal den största gruppen. Den stora vinnaren var Vänstern i Svenska Kyrkan som fördubblade sina platser i Kyrkomötet.

Socialdemokraterna » » 70 (-6)
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan » » 48 (+5)
Centerpartiet » » 31 (-3)
Borgerligt alternativ » » 19 (-3)
Sverigedemokraterna » » 19 (-5)
Vänstern i Svenska kyrkan » » 18 (+9)
Öppen kyrka » » 13 (+2)
Frimodig kyrka » » 8 (-2)
Miljöpartister i Svenska kyrkan » » 8 (+2)
Kristdemokrater i Svenska kyrkan » » 7 (±0)
Fria liberaler i Svenska kyrkan » » 4 (-3)
Alternativ för Sverige » » 3 (+3)
Himmel och jord » » 1 (+1)

Björnekulla kyrka

Det är alltså många grupper. En del som man förstår vad dom står för, dvs de som är kopplade till ett parti, medan andra grupper har man inte en aning om vad dom egentligen står för i stora frågor. Det tråkiga är att nassarna inom Alternativ för Sverige lyckades ta sig in. Det här är alltså extremister som tycker att Sverigedemokraterna blivit allt för mjäkiga. Men låt oss njuta av SD:s fiasko och Vänsterns framgångar. Samt beklaga att valdeltagandet sjunkit.

Läs:
Låna och lär av Timbropartiet. - Mattias Svensson i Svenska Dagbladet ledare
Preliminärt resultat för val till kyrkomöte 2021. - Svenska Kyrkan
Biskop: Det här är en varningssignal. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: