tisdag 21 september 2021

Budgetfunderingar

» Och korkade kommentarer.

Magdalena Andersson har tagit den traditionsenliga promenaden med nästa års budget för att presentera denna. Reaktionen från den politiska oppositionen är naturligtvis den förväntade. För lite, för mycket, fel och allt kommer därför att gå åt helvete. Någon som hade förväntat någon annan reaktion?

En del i budgeten är den tidigare utlovade "Familjeveckan". Det är några dagar om året då föräldrar har rätt att ta ledigt vid t.ex. studiedagar i skolan eller skollov och liknande. Naturligtvis säger borgerliga politiker Nej. Borgerliga politiker har alltid sagt Nej när det gäller någon form av ledighet för de som jobbar. Varje gång det diskuterats semesterledighet har de borgerliga partierna sagt Nej. Hade dom fått bestämma hade det fortfarande varit 1 veckas obetald semester som gällde! Samma gäller Föräldraledigheter. Samhället går under om arbetskraften har rätt till att vara ledig! För det är så man från borgerliga politiker ser på människor. Som arbetsboskap till företagen.

Vem tjänar på budgeten?
Hur kommenterar då t.ex. Moderaternas ansvariga språkrör Elisabeth Svantesson Familjeveckan? - "Vad ska mammorna i Kronogården med en familjevecka till när dom inte ens vågar släppa ut barnen att leka?" Ett bra svar är: - "Andra saker mammorna i Kronogården inte behöver är Rotavdrag, Rutavdrag, Marknadshyror, Slopad värnskatt, Slopad fastighetsskatt, Slopad förmögenhetsskatt, Obegränsade vinstuttag för friskolekoncerner, Politiker som försöker profitera på dem!" Sedan kan vi lägga till att mammorna kanske är glada i Familjeveckan när skolan ska ha studiedag och dom inte vill lämna barnen ensamma hemma!

En annan mycket positiv del i Budgeten är att man avskaffar straffbeskattningen av sjuka och funktionshindrade. I dag är det ju så att de borgerliga partierna har infört straffbeskattning av de som av olika anledningar inte arbetar. T.ex. människor som har fötts med olika funktionshinder, människor som drabbats av svåra skador och sjukdomar så att dom blivit vad man kallar "förtidspensionerade". Enligt den moderata synen på människor så är egentligen alla som inte jobbar bara lata. Ger man dom en spark i ändan så tar dom sig i kragen och börjar dom jobba. Motivet för Jobbskatteavdragen (som är det som ger straffbeskattning av sjuka, skadade och funktionshindrade) är ju att vara en form av piska eller morot för att få sjuka att börja jobba. Sjuka människor är ju egentligen bara lata enligt det borgerliga sättet att se på saken.

Jag har ju haft denna straffbeskattning uppe här på Sven Tycker flera gånger tidigare. Detta eftersom jag kommer i kontakt med det vidriga sättet att resonera varje månad. Min 23-åriga son Kimmy är född autistisk. Han har inget talspråk och har en del fixa idéer om hur saker ska vara och var saker ska befinna sig. Olika tvångsbeteenden som att känna på alla lyktstolpar, tugga på grenar osv. Han har ju ingen chans att få ett jobb på arbetsmarknaden. Alltså har han beviljats Aktivitetsersättning och en plats på Daglig verksamhet där han är på heltid. Han har sedan fått en plats på ett LSS-boende. Men, enligt det moderata/borgerliga resonemanget ska han för detta bestraffas. Själv känner jag mig ofta privilegierad. Det är inte många som har en 23-årig son som kan ge dig en spontan kram. En son som nästan alltid är glad och skrattar.

Tryck pengar
Eftersom jag har tillförordnats som God man för Kimmy ser jag ju varje månad denna bestraffning när jag ser hur mycket pengar som kommit in och ska betala hans räkningar. Som 23-åring får man 9.242 kronor i månaden i Aktivitetsersättning. Det är en form av Förtidspension för ungdomar. På detta får Kimmy betala 2.005 kronor i skatt. Hade han inte fötts med sitt funktionshinder utan kunnat jobba och haft en lika enormt låg lön (dvs dåligt betalt deltidsjobb) skulle han efter Jobbskatteavdrag betalt 1.274 kronor i skatt. Varje månad bestraffas alltså Kimmy med 60% högre skatt för sitt medfödda funktionshinder. Jag har upprepade gånger tillskrivit borgerliga partier och partiföreträdare och bett dom förklara varför min son ska bestraffas. Men jag har ännu inte fått ett enda vettigt svar. Oftast svarar man inte alls. Någon gång har svaret varit "tack för synpunkterna" och någon gång har svaret inte ens varit ett svar.

Det kan läggas till att från början när man från de borgerliga partierna införde Jobbskatteavdraget så straffbeskattades även ålderspensionärerna. Dom är ju också lata och jobbar inte. Där har dock Socialdemokratiska regeringar lyckats att i princip avskaffa detta. Nu vill man alltså även avskaffa det för de som fått Sjuk- eller Aktivitetsersättning. Något som naturligtvis borgerliga partier protesterar mot! Jag tar Ulf Kristerssons löfte när han valdes in i Sveriges Riksdag igen. Det förklarar ganska bra vad det handlar om:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Andra delar i budgeten är att ta ännu ett steg för att bli av med Ättestupan för sjuka som borgerligheten en gång införde. Äldre som börjar närma sig ålderspensionen och är sjukskrivna ska inte behöva prövas mot hela arbetsmarknaden för att kunna få Sjukersättning utan bara mot vad som är realistiskt. Fler utarbetade som börjar närma sig ålderspensionen ska alltså inte behöva ta ut sin pension i förtid för att slippa bli utan inkomst när sjukpenningen dras in.

Den nya budgeten innehåller alltså en hel del positivt. Nu är frågan om ifall den innehåller tillräckligt mycket godis till både Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet så att den kan gå igenom i Riksdagen. Alternativet är ju att Moderaterna kan skriva ihop en budget som accepteras av både Liberalerna och Sverigedemokraterna (Kristdemokraterna funderar jag inte över. Ebba Busch är upptagen med annat och man gör ändå som M eller SD tycker). Kanske är detta ännu svårare för den Brunblå sörjan att komma ihop?

Visst kan det bli spännande? Har inget parti egen majoritet tvingas man kompromissa. Ett parti som inte har egen majoritet kan inte heller kritiseras för att man inte genomför vad man lovat, om man inte kan locka andra partier så man får en majoritet att rösta för det.

Inga kommentarer: