torsdag 23 september 2021

Äntligen

» Nedskräpningssvinen kan bötfällas.

Ja, igår togs ett bra beslut i Sveriges Riksdag. I går beslutade nämligen Riksdagen att det inte bara ska vara olagligt att slänga fimpar på marken utan det ska också vara straffbart. Bland annat "Håll Sverige Rent" har fört en kampanj för att det i lagen inte ska vara undantaget i förbudet att slänga fimpar och prillor på marken. Det har även tidigare varit straffbart att skräpa ner i naturen, men just fimpar och prillor t.ex. har varit undantagna från straffansvar. Men igår antog Riksdagen en ny lag som gör det straffbart att slänga fimpar osv.

Jag har skrivit om detta vid flera tillfällen tidigare här på Sven Tycker. Varje vecka slängs det uppskattningsvis 35 miljoner skräpföremål i naturen i Sverige. Av detta är enligt mätningar och uppskattningar som gjorts 62% fimpar. Nästan 2/3 av allt skit som slängs är alltså cigarettfimpar!

Vanlig syn i Sverige
Detta beror naturligtvis på det faktum att de flesta läskdrickare, chokladätare, glassätare, hamburgarätare osv trots allt inte slänger sitt skräp på marken. De flesta stoppar sitt papper osv i fickan och slänger i en papperskorg. Allt för många är ansvarslösa och nonchalanta, men dom är en minoritet. De flesta har ansvar och ser till att sköta sig som en normal anständig människa.

När det gäller rökare är det precis tvärtom. Det normala beteendet för en rökare är att bara släppa fimpen på marken, kanske trampa på den, eventuellt sprätta iväg den med pekfingret. Det finns rökare som sköter sig också, men här är dom i minoritet. Bland en majoritet av rökarna är det fullt normalt och självklart att man bara slänger fimpen på marken.

Förutom att det ser för djävligt ut så innehåller filtret både gifter och mikroplaster som är direkt skadliga för naturen. Spolas det sedan ner i vattendrag osv är gifterna skadliga för fiskar osv. Fåglar eller andra djur som får i sig fimpar kan bli sjuka och dö. Men så långt tänker inte en normal rökare. Det måste vara något i nikotinet som angriper hjärnan och trubbar av tankeförmågan och gör rökaren totalt ansvarslös.

Men, som sagt. I går beslutade Sveriges Riksdag att från den 1 januari 2022 är det straffbart att slänga fimpar osv på marken. Tyvärr tror jag inte att det får så stor betydelse eftersom rökarna kommer att fortsätta strunta i allmän hyfs och anständighet och polisen har annat att göra. Men man kan väl få hoppas att några rökare funderar en extra gång. Lite bättre kan det kanske bli.

Läs:
Äntligen säger vi farväl till fimpen! - Håll Sverige Rent
Så mycket skräp finns i Sverige - resultat från nationell mätning. - Håll Sverige Rent
Producentansvar och straffansvar för nedskräpning. - Sveriges Riksdag

Inga kommentarer: