onsdag 8 september 2021

Apropå upphandlingsraseriet

» Sätt stopp.

Jag läser en artikel i Svenska Dagbladet som berättar att det idag akut saknas lastbilschaufförer. Det är inte ett specifikt svensk problem. Det saknas lastbilschaufförer runt om i hela världen. USA söker med ljus och lykta efter chaufförer i utlandet. I Storbritannien beräknas bristen vara ungefär 100.000 lastbilschaufförer. Som sagt, även i Sverige är bristen stor.

Vad kan man då göra. Man kan flytta över långväga transporter till tåg och båt. Det är vansinne att ligga och köra långtradare genom hela landet. Men man måste också utbilda fler lastbilschaufförer. Samtidigt som vi har en hög arbetslöshet och en alldeles för stor långtidsarbetslöshet så finnas det alltså marknader som inte kan hitta arbetskraft. Något är fel!

Man kan bli förbannad
Därför reagerar jag när jag läser att Arbetsförmedlingen är en av de stora utbildarna av lastbilschaufförer. Men det är problem, och jag citerar:

- "Just nu har Arbetsmarknadsutbildningarna strandat i en upphandling som har överklagats, så de kommer att stagnera under en period. Det kommer bli kännbart eftersom dessa står för en betydande del av tillskottet av nya förare."

Bristen på lastbilschaufförer förvärras alltså av att AF måste upphandla utbildningen. Och i sedvanlig ordning är det alltid någon som är missnöjd och överklagar. Upphandlingsvansinnet är just det, ett vansinne. Som fördyrar, försämrar och försenar!

Låt offentlig verksamhet sköta sin egen verksamhet utan att tvingas skapa en Marknad för entreprenörer genom upphandlingar i tid och otid.

För övrigt ser jag, apropå Arbetsförmedlingen, att AF ska få ökade anslag. Bland annat så att det ska kunna öppnas kontor på fler orter. Kan man hoppas på ett uppvaknande och att man insett att slakten av Arbetsförmedlingen var ett felsteg?

Apropå vådan av privatiseringsvansinnet så har ni kanske inte missat den våldsamma branden på en soptipp i Botkyrka. Sopor dumpade av ett privat "återvinningsföretag" som efter att ha dumpat och grävt ner avfall på olika håll i landet gick i konkurs och lämnade till kommunerna att reda ut all skiten. Ägarna till NMT Think Pink hotas av åtal för grovt miljöbrott sedan man dumpar skiten, gått i konkurs och avsagt sig ansvaret för sopbergen.

Läs:
Stor brist på chaufförer – nu kan krisen nå Sverige. - Svenska Dagbladet Näringsliv
Brandförsvaret har lämnat sopbranden i Botkyrka: Ingen risk för spridning. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: