tisdag 14 september 2021

Energi

» Spännande energi.

Högerns lösning på energiproblemet är mer kärnkraft. Svenska högerpartier som Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har inte förstått att kärnkraftens tid är över. Om inga andra argument biter så borde rent ekonomiska fakta faktiskt bita på dom. Att producera elektrisk ström via kärnkraft är dyrt, mycket dyrt. Det blir dyr el! Dessutom är elproduktion i ett kärnkraftverk en mycket ineffektiv metod att producera elektricitet. 2/3 av energin försvinner i produktionen. Långt mer än inom andra energislag. I de flesta länder har man insett detta och kärnkraftens tid är slut. Här i Norden är det bara Finland som fortfarande tror på kärnkraften.

Urladdad energi
Finland har fyra kärnkraftsaggregat igång och som står för ungefär en tredjedel av Finlands elproduktion. I Finland håller man på att bygga en femte reaktor i Olkiluoto. Ett bygge som påbörjades 2005 och då sades att den skulle vara färdig till 2009. Men, det är ett bygge som drabbats av ständiga förseningar. Driftstarten flyttas ständigt fram. Senaste budet är april 2022. Men få tror väl på det heller! Förseningar och fördyringar präglar kärnkraften.

Jag såg siffror över den svenska elproduktionen i samband med en artikel om utbyggnaden av vindkraft. Den totala produktionen 2020 låg på 158,8 TWh. Den totala elanvändningen låg på 133,8 KWh. Nettoexporten av el blev därmed 25,0 TWh. Dvs drygt 15,7% av den svenska elproduktionen exporteras till andra länder som inte har tillräcklig inhemsk produktion. Detta är ungefär samma andel som 2019.

Av den svenska elproduktionen står vattenkraften för den största andelen, närmare bestämt 44,8% av den svenska elproduktionen kommer från vattenkraft. Året innan var det 39,2% som kom från vattenkraften. Kärnkraften stod för 29,8% av den svenska elproduktionen. 2019 var den andelen 39,1%, dvs en kraftig minskning. Vindkraften stod för 17,4% av elproduktionen 2020, jämfört med 12,1% året innan.

Hur ska vi då fylla vårt elbehov i framtiden. Vattenkraften kommer även i fortsättningen att vara en bas. En bas som dessutom är relativt flexibel. Vindkraften kommer att öka sin andel. När det gäller stora vindkraftsparker utanför kusterna ligger faktiskt Sverige på efterkälken internationellt. Solkraften kommer att fortsätta öka. Många fastigheter har förutsättningar att i stort sett bli självförsörjande på elström. Genom olika former av batterier eller andra former av lagring av elenergi kommer en stor andel av fastigheterna att själva kunna producera den elenergi som behövs. Jag tycker att det är ganska självklart att nybyggda hus ska förses med solpaneler på taket om det inte finns speciella skäl till att inte göra detta. Äldre hus kan få detta i samband med renoveringar osv.

Energieffektiviseringar har också en stor betydelse. Att det är en utmaning är självklart, men det är en utmaning som vi kan klara utan kärnkraft. Ett energislag som, som jag sade innan, ger mycket dyr elenergi. Man har fortfarande inte slutgiltigt löst hur man ska göra med allt radioaktivt avfall. Den svenska lösningen är ju, något förenklat, att gräva ner skiten. I tron att om man inte ser det så är problemet löst. Om 100 år har skyltarna som berättar av här har vi grävt ner radioaktivt avfall rostat bort. Om 250 år har allt som ovan mark påminner om att här finns det nedgrävt livsfarligt radioaktiv avfall försvunnit. Om 1000 år, på 3000-talet, kommer de människor som eventuellt lever på platsen att göra utgrävningar för att utröna om myterna om hemliga skatter är riktiga. När dom om 1000 år hittar vårt nedgrävda radioaktiva avfall kommer dom att undra vad det var för totalt vettlösa idioter som levde på 2000-talet. Avfallet är farligt i 10.000 år. Går vi 10.000 år bakåt i tiden så kommer vi till tiden före Stenåldern.

Inga kommentarer: