onsdag 22 september 2021

Veckans Sverigedemokrat

» I ren besvikelse.

Lite då och då utser jag dagens/veckans Sverigedemokrat. En hedersutmärkelse som inte är något att skryta med inför grannarna. I dag har jag inte rest så långt för att hitta min kandidat. Det räcker med att ta en Pågatågsresa från mitt Åstorp till grannkommunen Bjuv. En resa som tar 5 minuter. Bjuv är en kommun som styrs av Sverigedemokraterna (med välvilligt röststöd från t.ex. Moderaterna). Ordföranden i Kommunfullmäktige är Sverigedemokrat och heter Pia Trollehjelm. Det är just denna SD:are som jag valt att utse till veckans Sverigedemokrat den här gången.

Kämpar för ledaren och folket...
Varför denna hederstitel? Jo, i samband med en debatt om Kyrkovalet valde Pia Trollehjelm att sänka sig till gängse debattnivå från SD-håll. Så här skrev hon:

- "Kyrkan behöver rensas på vänsterrött pack."

Hur denna "rensning" skulle gå till framgick inte. Genom Kyrkovalet gick det i varje fall inte i uppfyllelse. Som jag redan noterat så fördubblade t.ex. Vänstern i Svenska Kyrkan sina antal platser i Kyrkomötet. Så det gick i varje fall inte att "rensa packet" på demokratisk väg. Hur det ska gå till på annat sätt vet jag inte - och vill nog inte veta. Tydligen insåg Pia så småningom att kommentaren kanske inte var den allra smartaste för någon som är partiets högsta representant på orten. Så det hela har uppenbarligen tagits bort igen. I varje fall ett vettigt beslut från det hållet.

Nu är jag ganska övertygad om att Pia Trollehjelms utbrott först och främst handlar om frustration och besvikelse över Sverigedemokraternas usla resultat i Kyrkovalet. SD satsade stort på att utöka sitt inflytande över Svenska Kyrkan och så blir resultatet det motsatta. Kraftigt försämrat stöd! Först visade det sig att SD glömt att anmäla kandidater till flera av valen till församlingarna. Eftersom kandidater måste vara förhandsanmälda så ställde i praktiken helt enkelt inte SD upp i dessa val. På andra håll hade man anmält kandidater som inte bodde i församlingen. I grannkommunen Klippans pastorat hade man inte tillräckligt många kandidater som ville ställa upp med sitt namn på listan så där kommer tre platser att stå tomma. Och så vidare... När nu valet är klart så visar det sig att det gick rakt utför för Sverigedemokraterna. I valet till Riksmötet tappade SD 25.000 röster och minskade från 9,27% till 7.80% vilket gjorde att man förlorade 5 platser och nu får 19 platser istället för 24 platser. I valet till Lunds stift tappade man från 14,74% till 12,57% och förlorar 2 platser och går ner till 8 platser. I Pias egna församlingar i Bjuv och Kropp ställde SD inte upp. Om det berodde på att man inte ställde upp, inte hade några kandidater som ville ställa upp eller glömde anmäla några kandidater vet jag inte.

Detta kombinerat med att Vänstern i Svenska Kyrkan kraftigt ökade sitt stöd i Kyrkovalet. Till Riksmötet fördubblade Vänstern sina platser. Detta med listor som var fyllda med personer som tar det kristna kärleksbudskapet på allvar. En snabb titt på listorna visar att de flesta på listorna faktiskt jobbar inom kyrkan. Allt från kyrkoherdar via kyrkomusiker och kyrkogårdsvaktmästare eller att jobbar inom diakonin.

Jag förstår Pia Trollehjelms förtvivlan och besvikelse. Men att falla ner till den sedvanligt låga debattnivån inom den sverigedumokratiska svansen passar sig faktiskt inte för en politiker som är ordförande i Kommunfullmäktige i sin kommun. Du ska skämmas Pia!

Läs:
SD-topp i Bjuv om kyrkovalet: Behöver rensas på vänsterrött pack. - SVT

Inga kommentarer: