söndag 21 juni 2020

Slut på midsommar

» Coronalärdomar

Coronaviruset har lärt oss en hel del. En är att det var inte alls så smart att avskaffa beredskapsförråden. Det var snarast ganska smart att ha lager av t.ex. skyddsutrustning och mediciner överallt ifall leveranser inte skulle komma "just-in-time" längre. Den besparingen som upphandlingen av de leveranserna gav kostade helt enkelt liv när det plötsligt inte fanns några lager när dom behövdes.

Pensionär
En annan lärdom är nog att vi ska nog satsa lite mer på vår äldrevård. Värst drabbade är Stockholm som av ideologiska skäl privatiserat så mycket av vården som möjligt. Smittskydd Stockholm har gjort en enkät till äldreboenden i Stockholm och denna visar på ett mycket tydligt samband. Ju färre fasta anställda och ju fler timanställda det är på äldreboendena desto fler av de boende har drabbats av Covid-19. Tidigare undersökningar har visat att privat drivna äldreboenden har en högre andel timanställda och färre fasta tjänster. Man kan ju spara in lite på lönekostnaderna då så att det blir mer över till aktieutdelningen.

Här nere i Skåne har vi ju klarat oss mycket bättre än uppe i Stockholm. Men ett äldreboende i Helsingborg, Valltorp, har drabbats extra mycket av Covid-19. Det var helt nyligen som Helsingborgs kommun tvingades ta tillbaka driften av Valltorp från privata vårdkoncernen Attendo eftersom klagomålen var för stora. Trots protester från personalen fick dock hela den gamla ledningen från Attendotiden vara kvar! Så gick det som det gick.

Här i Skåne har den moderata ledningen i Region Skåne erkänt att det var ett misstag att avskaffa kraven på lagerhållning. Fast man var tydligen inte ens medvetna om att man hade avskaffat kravet. Kanske får vi också höra medgivande från borgerliga politiker från M och Kd t.ex. att det var misstag att runt om i landet att avskaffa målsättningarna om att ha så stor andel fasta tjänster som möjligt.

Vi kanske till och med får höra svenska politiker medge att Äldrevården får kosta mer medan Militärerna får spara lite...

Läs:
Fler timanställda på covid-19-drabbade äldreboenden. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: