söndag 14 juni 2020

Internationella blodgivardagen

» Hatets kolportörer

Demonstrationerna mot rasism runt om i stort sett hela världen har tvingat ut råttorna ur sina hålor. Ett antal mer eller mindre professionella tyckare och tänkare har ryckt ut till de rasistiska samhällsstrukturernas försvar. Det kan handla om allt från att det inte finns några sådana strukturer till att det snarast är "vi" vita som är diskriminerade. På sina håll har även högerextremister dykt upp för att provocera fram slagsmål i samband med demonstrationer. Men jag tänkte koncentrera mig på de här mer eller mindre professionella tyckarna som ställer upp till försvar för rasismen.

Mest uppmärksammad har väl Alexander Bard blivit. Han är redan ökänd för sina reaktionära och provokativa uttalanden. Ärliga människor med mörk hy som studerar, jobbar och sliter för att försörja sig blev oerhört kränkta av Alexander Bards twittrande:

- "If black lives want to matter, then black lives get their fucking shit together, study hard, go to work, make their own money instead of depend on welfare, stop lying, get out of prison, and become heroes instead of self-appointed victims for the world to laugh at. That matters!"

På bara några timmar hade 10.000-tals svenskar krävt att TV4 skulle ge Alexander Bard sparken. Från början tyckte TV4-ledningen uppenbarligen att Alexander Bards provocerande uppträdande lockade fler tittare än det skrämde bort så man hänvisade till att vad Alexander sysslade med på sin fritid lade dom sig inte i. Men sedan sådana som jurykollegan Bianca Ingrosso, fotbollsspelaren Alexander Isak och landslagskollegan Robin Quaison med flera deklarerat att antingen får Alexander Bard sparken eller också kan TV4 glömma att dom medverkar i något sammanhang med TV4 så föll TV4 till föga.

- "Har inte ni nolltolerans mot rasism?! Vi har sett er ta ställning och agera mot annat, vi förväntar oss inget mindre nu! Tills dess, hejdå."

Skrev t.ex. Alexander Isak. Alexander Bard kontrar sedan han fått sparken från TV4 och uppmanats av Liberalerna att lämna partiet:

- "Om jag har varit kontroversiell nu kommer jag vara ännu mer kontroversiell och edgy i augusti och september. Den här tweeten är ingenting mot vad jag kommer att ställa till med i höst. Jag är tokälskad, Alexander Bard är inget offer och ingen vågar debattera mig, ingen!"

Det är uppenbart att han inget förstår. Han älskar att provocera och struntar i om han med sina provokationer sårar eller skadar andra helt oskyldiga. Medmänsklighet är inget som Alexander Bard vet vad det är!

En annan som i sitt försvar för de rasistiska högerstrukturerna har fått se konsekvenser är ledarskribenten Mats Skogkär i liberala Sydsvenskan / Helsingborgs Dagblad. Mats Skogkär har inte direkt gjort sig känd för liberala åsikter. Jag har flera gånger på Sven Tycker reagerat på hans högerkonservativa syn på världen. Som när han tyckte att inkomstklyftorna i Sverige är för små. Som när han ansåg att svenskarna bara blir dummare och dummare beroende på den svenska skolan, baserat på en undersökning gjord i Danmark, Norge och Finland. Eller när han tyckte att antisemitismen i Sverige var ett socialdemokratiskt fenomen. SDS chefredaktör tyckte hur som helst att Mats Skogkärs åsikter inte vara liberala och reflekterade tidningens liberala profil så Mats Skogkär har fått andra arbetsuppgifter än att skriva ledarartiklar. Så här twittrade han i varje fall.

- "När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass."

Sedan finns det förstås de tidningar där korkade åsikter är fullt tillåtna. Svenska Dagbladets ledarsida t.ex. Ett av ledarskribenten Ivar Arpis senaste alster för en vecka sedan hade rubriken:

- "De kräver vitas underkastelse."

Det är inte ofta som jag förstår hur Ivar Arpi resonerar. Men om jag förstår honom rätt så är det inte t.ex. människor med mörk hy, latinos, asiater osv som är diskriminerade utan det är vita som diskrimineras och förföljs i Västvärlden. Några dagar senare fullföljde Ivar Arpi sin tes med en ny ledarartikel:

- "Rasideologin gör comeback i ny kostym"

En artikel som egentligen var en fortsättning på det tidigare försöket att tycka synd om sig själv. Det är inte alls afroamerikaner som är diskriminerade utan det är de vita som är det. Det som alla dessa gubbar som försöker prata bort de rasistiska strukturer som finns runt om i världen koncentrerar sig på är de demonstranter som missköter sig. 10 stora fredliga demonstrationer får ingen publicitet men om 10 personer i den elfte demonstrationen uppför sig våldsamt så får det omedelbart enorm publicitet. Redan Martin Luther King konstaterade detta på sin tid - innan han mördades. Därför får vi debattartiklar som den som den moderata riksdagsledamoten Arin Karapet skrev i Expressen för några dagar sedan.

- "Vi är många som fått en tuff start – det är inte rasism."

Jo, det finns en rasism nästan överallt. Den är mer eller mindre tydlig. Det kan vara olika grupper som drabbas. Att människor misslyckas i samhället behöver inte bero på rasistiska strukturer, det kan bero på hur vi själva uppför oss. Men strukturerna finns nästan överallt. Och kanske är det så att jag själv uppför mig på det viset ibland utan att vara medveten om det. Men vi måste erkänna det för att kunna bekämpa det. Jag är dock optimistisk. Det kommer en dag där strukturerna sakta försvinner både här och där. Jag blir optimistisk när jag tittar ut genom fönstret och ser barn leka med varandra utan någon hänsyn till hudfärg eller ursprung. Men jag är också medveten om att barn får influenser från vuxna som sprider dumheter som exemplen ovan visar på. Men en dag ska det ta slut.

I dag är det Internationella blodgivardagen. Blodet tar inte hänsyn till hudfärg!

Läs en del bakgrund:
Alexander Bard sparkas av TV4. - Expressen
Bard får sparken efter grova Twitterinlägget. - Aftonbladet
Stjärnornas ilska efter Bards attack. - Aftonbladet
TV4 bryter med Bard efter twitterinlägg. - Svenska Dagbladet
https://www.svt.se/kultur/ledarskribent-omplaceras-efter-omtalad-tweet. - Svenska Dagbladet
De kräver vitas underkastelse. - Ivar Arpi i Svenska Dagbladet
Rasideologin gör comeback i ny kostym. - Ivar Arpi i Svenska Dagbladet
Vi är många som fått en tuff start – det är inte rasism. - Arin Karapet (m) i Expressen

Inga kommentarer: