lördag 27 juni 2020

Sverige är unikt

» Skolan som business

Skolverket ska strypa kraftigt den statistik som presenteras över den svenska skolan. Anledningen är att det nu fastslagits att den svenska offentlighetsprincipen inte gäller för Friskolor. Dom vill inte lämna ut uppgifter eftersom det är affärshemligheter menar dom. Och har fått besked om att det har dom rätt att vägra. Skolverket kan därför inte skapa statistik eftersom den ju då bara omfattar de kommunala skolorna och då blir den missvisande.

Skolan
Friskolorna har därmed visat att deras skolverksamhet inte främst handlar om att bedriva undervisning för elever utan det handlar främst om att bedriva affärsverksamhet i syfte att skapa vinst till ägarna. Att det är en skola är bara ett medel för att uppnå detta vinstmål.

2013 var riksdagens partier eniga om att offentlighetsprincipen naturligtvis också måste gälla friskolor. Föräldrar, Skolverket, Media osv ska naturligtvis ha rätt att få ut uppgifter från skolorna om uppgifter och statistik som kan vara av intresse. Men Friskolorna protesterade. Det var affärshemligheter som inte kunde spridas vidare till konkurrenter och dessutom skulle det kosta pengar att plocka fram uppgifterna om någon bad om att få ut dom. Och nu har dessutom flera borgerliga partier börjat tveka och ställer istället upp på Friskolornas hemlighetsmakeri.

Det ligger väldigt mycket i förra MUF-ledaren Benjamin Dousas konstaterande:

- ”Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare.”

Så sant som det är sagt. Det är dags att avskaffa det för världen unika svenska friskolesystemet och skolpengen. Vi är ensamma i hela världen som tillåter friskolor som finansieras med skattemedel att ta ut obegränsad vinst till ägarna ur bolaget.

Läs:
Tillgång till statistik om skolor stryps. - SVT
Diskussionen om skolan kommer inte att bli sig lik. - Emma Leijnse i Helsingborgs Dagblad
Stödet minskar för offentlighetsprincip i privata skolor. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: