måndag 1 juni 2020

Alla är lika mycket värda

» En del lite mer

Om jag hävdar att alla människor är lika mycket värda så är det nog inte så många som säger emot. Men, tyvärr finns det en hel del som tror att just dom faktiskt är mer värda, har rättigheter som inte andra har, som inte anser att normala lagar och moral gäller dom. Som helt enkelt tar sig rättigheter som dom inte har bara för att dom tror att dom står över andra. Jag tänkte ta några exempel på detta från de senaste dagarnas media.

Att kungligheter tror att dom bara för att dom har vissa specifika gener har rättigheter som inte andra har är inget ovanligt. I en liten notis i Svenskan läser jag om den belgiska prinsen Joachim, som är son till den belgiska kungens syster. I Coronavirusets spår med reseförbud och för belgare hårda regler för att förhindra utlandsresor så tyckte prins Joachim trots detta att en tur till Spanien för lite partaj kan väl inte skada. I Spanien gäller att max 15 personer får samlas samtidigt. Men det är ju för lite för ett partaj för fint folk så det var ett 30-tal personer samlade i Córdoba för partaj medan Spanien höll 10 dagars landssorg för alla som dött i Covid-19. Då bland annat Joachim och hans flickvän. Det kan berättas att varken prins eller andra festprissar står så högt i kurs i Belgien eller Spanien i dag. Lite tröst är väl skadeglädjen att bland annat Joachim under festen smittades och nu är sjuk i Covid-19.

Älska din nästa
I Storbritannien har Boris Johnson fått lite problem sedan hans närmaste rådgivare Dominic Cummings tyckte att de brittiska reglerna om att inte ge sig ut och resa inte gäller honom. Han står ju lite över resten av pöbeln. Både han själv och hustrun visade tecken på att ha drabbats av Coronaviruset men det hindrade inte att man gav sig ut på en 40 mils bilresa med sonen för att lämna honom på annat håll. Enligt Boris Johnson är det tydligen inget att bråka om. Det måste ju vara skillnad på reglerna för den vanliga pöbeln och Boris egna viktiga rådgivare.

Sedan återvänder vi till ett annat kungahus, det i Spanien. Den förre kungen, Juan Carlos I, står nu anklagad för korruption och pengatvätt. 2014 abdikerade han slutligen till förmån för sonen Felipe. Skandalerna som följt Juan Carlos i fotspåren har nu gått så långt att Felipe stoppat utbetalningen av pensionen till fadern. Men han klarar sig bra ändå. Mångmiljonmutor och andra skandaler har avslöjats. Och det har också avslöjats att Juan Carlos var intimt förknippad med de militärer som 1981 försökte göra en militärkupp i Spanien. Men ingår man i en fin kungaätt måste man väl ha vissa rättigheter?

De aktuella händelserna i USA handlar till viss del också om samma fenomen. Bland en allt för stor grupp inom den amerikanska poliskåren verkar det bland vita grupper finnas en kultur att mot svarta (och andra minoriteter) har man trots allt vissa rättigheter. Dom är mindre värda! Mordet på George Floyd är ju inte det första som begåtts av vita poliser på afroamerikanska medborgare. Och straffen för övergreppen är ofta mycket låga, om det ens blir något straff alls. Inte gör Donald Trumps attacker och agerande situationen bättre. En grund till det hela är också det amerikanska samhällets fixering vid att lösa konflikter med våld. Eftersom var och varannan går omkring beväpnad så gäller det ju för den som hamnar i konflikt att skjuta först så att man inte själv blir skjuten. Poliser tar för givet att den dom ingriper mot är beväpnad och agerar efter den tron. Ju fler som är beväpnade, desto oftare blir det skjuta av.

Gör en jämförelse mellan brittiska och amerikanska polis/deckarserier i TV. Amerikanska serier handlar till mycket stor del om våld och skjutande. Detta medan brittiska serier oftast är mycket mer komplicerade och luriga men mindre våldsamma. Brittiska poliser är helt enkelt inte beväpnade hur som helst - i motsats till sina amerikanska kolleger. Då blir det också mycket mindre pang-pang. Gissa vilka jag föredrar?

Läs ursprunget:
Prins bröt karantän för societetsfest – fick covid-19. - Svenska Dagbladet
Boris Johnson grillas om rådgivares resa. - Aftonbladet
Spanska kungens tunga fall: Från hjälte till skandalkung. - Aftonbladet

Inga kommentarer: