tisdag 16 juni 2020

Snart är det midsommar

» Polisvåld

Ett antal händelser i USA har lett till stora och omfattande demonstrationer mot dels rasism men också mot polisvåld. Jag är övertygad om att svensk polis i en internationell jämförelse håller en mycket hög standard. Jämför man med vad som t.ex. händer i USA så är jag övertygad om att svensk polis befinner sig i en helt annan division än amerikansk polis. En polis som verkar mycket dåligt utbildad. Då i motsats till svensk polis alltså.

Men, för att upprätthålla det höga förtroende som jag och de flesta andra svenskar har för den svenska poliskåren så är det av högsta vikt att de misstag och felaktigheter som trots allt förekommer får en ordentlig utredning och att poliser som missköter sig drabbas av konsekvenser. Inom alla yrkeskårer finns det personer som är olämpliga. Det finns personer som begår misstag. Det finns personer som har en dålig dag. Men det är viktigt att detta erkänns och att det sker rättelser när det blir fel.

Polisbil
Därför blir jag lite fundersam när jag läser om fallet där en polis i Solna "råkade" föra in sin batong i anus på en man i samband med en fordonskontroll. Ärendet har utretts och åklagare som sedan lagt ner utredningen med motiveringen: - "Våldet som den misstänkte personen utsattes för var försvarligt eller en olyckshändelse."

Förlåt mig, men när är det försvarligt att föra upp batongen i arschlet på en person så att det uppstår skador? Jag kan tänka mig att det kan finnas tillfällen när en kroppsvisitation kan tvingas bli rejält intim. Men den sker i så fall under speciella omständigheter och efter speciella beslut och sker verkligen inte med hjälp av en batong.

Olyckshändelse? Vad tror ni, polisen råkade komma gående med batongen i handen när han råkar halka på en isfläck samtidigt som den aktuella mannen "moonade" och visade upp röven så olyckligt att polisen som halkat råkade få batongen rakt in i anus?

Tillåt mig tvivla på att det handlar varken om försvarligt våld mot en man som bråkar eller en olyckshändelse. Istället är det den här typen av händelser och brist på seriös utredning som skadar förtroendet för polisen. Den aktuella åklagaren borde skämmas öronen av sig som på det här viset skadar polisen mer än han skyddar poliser som helt uppenbart är olämpliga som poliser.

Det kan påpekas att det tydligen för inte så länge sedan hände en liknande händelse i Frankrike där mannen fick så svåra skador att han blev tvingad till operation. Men polisen friades!

Än en gång. Jag har ett MYCKET stort förtroende för svensk polis. Men om man ska behålla detta förtroende så är det faktiskt viktigt att de felaktigheter som begås får konsekvenser. För fel händer, det händer fel överallt. På grund av misstag, pga bristande utbildning, pga bristande moral och så vidare.

Läs lite bakgrund:
Polis förde upp batong i misstänkt persons anus. - Aftonbladet
När polisen kör upp en batong i anus. - Magasin Para§raf

Inga kommentarer: