söndag 28 juni 2020

Om samvete

» Vad gör MP i regeringen?

Man kan också ställa frågan vad Miljöpartiet gör i en hel del kommuner och regioner. I regeringen försöker Miljöpartiet vara någon form av grön/vänster motpol för att förhindra att Socialdemokraterna glider alldeles för långt högerut i den borgerliga öknen. Samtidigt sitter Miljöpartiet i ett antal kommuner (och regioner...) och styr tillsammans med just de borgerliga partierna och för en klart borgerlig politik.

Miljöpartiet
Att vara Miljöpartist är att vara kluven var det väl någon intelligent person som sade. Det gäller inte bara liberaler! Enligt en artikel i Aftonbladet sitter Miljöpartiets ledning i diskussioner om man ska lämna regeringen. Det handlar om Flyktingpolitik, det handlar om Preems utbyggnad och det handlar om Arlandas utbyggnad. Av vad jag kan utläsa av artikeln lutar det åt att man avvaktar resultatet av de förhandlingar om Migrationspolitiken som förs. Väljer Socialdemokraterna att ställa sig på den Sverigedumokratiskt influerade högerpolitikens främlingsfientliga sida lämnar Miljöpartiet regeringen.

Hur man resonerar i de kommuner (och regioner?) där man ställer upp för de här partierna vet jag inte. Men ryktena om regeringssamarbetets framtid ska naturligtvis ses som utpressning. Att socialdemokratin är på väg att köpa SD:s politik är en skrämmande utveckling.

Det är lätt att tycka generellt att vi ska ta emot färre flyktingar. Men när det kommer till de enskilda människorna är det inte lika lätt att bara säga Nej. I Svenska Dagbladet har Tove Lifvendahl engagerat sig i en speciell afghansk flykting som ska utvisas. Hon har annars inte gjort sig känd för att förespråka någon generösare tolkning av flyktingmottagning rent allmänt. Det är mycket lätt att säga Nej när man slipper träffa den som ska få Nej och som ska skickas ut. Får man träffa den som drabbas blir det omedelbart svårare. Som Merit Wagers lilla inlägg på ledarsidan i samma tidning visar.

Läs:
Miljöpartiet i krismöte: Överväger att lämna regeringen. - Aftonbladet
Kryp in i garderoben igen, säger Sverige - Tove Lifvendahl Svenska Dagbladet
Hur resonerar den migrationspolitiska kommittén kring försörjningskrav gällande anhöriga som Migrationsverket nu förtydligar? - Merit Wager Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: