fredag 12 juni 2020

Älska mera

» Hatets effekter

Att sprida hat är ingen ny företeelse. Att sprida hat är nog lika gammalt som mänskligheten. Men med nätets snabbhet och olika "sociala plattformar" har det blivit lätt. Alldeles för lätt.

Personer som om man träffar dom "in person" kan synas vara hur vettiga och mänskliga som helst kan uppenbarligen när dom sätter sig framför någon form av skärm med tillgång till ett tangentbord sprida hat mot andra människor på ett sätt som är obeskrivbart. Man använder ett ordval som är skamligt om andra människor eller om grupper av andra människor. Var kommer detta hat från?

Visa kärlek till alla
Man verkar inte fundera en sekund över vilka effekter det hat och den dynga man sprider vidare får. Jag ser i bladet att Östersund valt att efter kort tid sparka Sören Åkeby igen sedan det uppdagats att han under flera år spritt vidare främlingsfientliga och rent rasistiska inlägg på nätet. Något som inte stämmer med Östersunds värdegrund påpekar man. Sören Åkeby försvarar sig med att han är inte alls rasist, han har bara spritt dyngan vidare utan att ha läst vad där stod! Sprider man vidare dynga och hat utan att ens själv ha läst det?

Spridandet av allt det hat som sker får konsekvenser när individer blir inspirerade till att göra något åt de som hatas. I Norge har nu 22-årige Philip Manshaus fått sin dom - 21 års förvaring för mord och terrorbrott. Inspirerad av allt näthat mot muslimer gav han sig ut i "nödvärn och som en del i en motståndsrörelse" för att skjuta ihjäl så många utlänningar han kunde. Hans attentat misslyckades på så vis att han hann övermannas innan han hann döda någon vid den moské han attackerade. Innan detta hann han dock mörda sin syster som var adopterad från Kina och som tidigare uttryckt farhågor för vad han skulle kunna hitta på. Han hade hyllat flera tidigare massmördare och högerterrorister som Anders Behring Breivik.

Här i Sverige har nu äntligen den man som mördade 8-åriga Mohamed Ammouri och den 56-åriga läraren Anna-Lena Svensson som ingrep mot överfallet gripits. Det tog mer än 15 år innan Daniel Nyqvist kunde ringas in och gripas. Han har nu erkänt morden som uppenbarligen också inspirerats av hatet mot utlänningar.

Är alla de som sprider sitt hat medvetna om vilka konsekvenser deras hat kan få? Tänker dom efter vad andra kan tänkas inspireras till.

Det är uppenbart att mordet på Olof Palme också inspirerades av allt det hat som spreds mot honom på den tiden. Stig Engström som pekades ut av Palmeutredningen som den skyldige var aktiv inom Moderaterna i Täby där det fanns ett utbrett hat mot Olof Palme. Senare har han lämnat Moderaterna och tagit ett steg ytterligare åt höger och engagerat sig i grupper som Contra, Demokratisk Allians osv. Grupper som så småningom blev Sverigedumokraterna!

De som sprider hat bara för att dom tycker att dom är tuffa, balla och roliga ska tänka på vad hatet får för konsekvenser. De hatfulla inläggen sprider sig som en löpeld av personer som vidarebefordrar det hela utan att ens tänka efter vad det är man sprider.

Kan vi inte få ner debatten på en lite lägre och rimligare nivå?

Inga kommentarer: