torsdag 25 juni 2020

Ta reda på fakta först

» Calle är ute och cyklar

Mannen som vet bäst - om allt, Carl Bildt alltså, är tydligen upprörd på Miljöpartiet. Kärnkraftskramare som han är Calle så har han upptäckt att man under tisdagen körde igång oljekraftverket i Karlshamn ett tag. Och det är, enligt allvetaren Calle Bildt alltså, Miljöpartiets fel som vill lägga ner kärnkraften. Så nu har Sverige brist på elström hävdar han.

Carl Bildts cykel
Fast som vanligt så är allvetaren ute och cyklar. Skälet är snarast att Sverige har ett kraftigt överskott på elkraft. Sverige är en stor exportör av elström, av fossilfri elström. Svensk vattenkraft kombinerad med vindkraft och solenergi ger ett stort överskott. Det är istället så att överskottet är så stort att priserna på el har sjunkit kraftigt. Detta har gjort att den jämförelsevis dyra kärnkraftselen inte lönar sig. Det kostar i princip mer att producera elen än vad man får betalt för den. Alltså står i stort sett hela den svenska kärnkraften stilla för underhåll. Det handlar om planerat rutinmässigt underhåll som ska göras, det handlar om krånglande kärnkraft som fått stängas ner för reparationer och det handlar om att man passar på att stänga ner för underhåll när priset är så lågt.

Men i Sydsverige gav detta till resultat att under en kort tid när det blåste extra lite fick man starta upp oljekraftverket i Karlshamn eftersom man fortfarande inte har byggt ut den överföringskapacitet från norra Sverige till södra Sverige som skulle skett för länge sedan av Svenska Kraftnät.

Carl Bildt
Nä Calle, Sverige har inte brist på elström. Vi har brist på överföringskapacitet och är fortfarande för beroende av dyr och otillförlitlig kärnkraft. Jag rekommenderar allvetaren Calle Bildt att läsa på lite bättre nästa gång innan han blir upprörd och arg.

Läs lite:
Varför bränns olja i Karlshamn mitt i sommaren? - Dagens ETC
Bildt attackerar Miljöpartiet – för oljeenergi till södra Sverige. - Aftonbladet
Carl Bildt är ute och cyklar. - Lena Mellin i Aftonbladet

Inga kommentarer: