onsdag 24 juni 2020

Vem ska betala?

» Skatter - igen

Skatter kan diskuteras hur mycket som helst, och vi kommer ändå inte överens. Men det är alltid spännande att fundera över hur dom har tänkt när det kommer nya förslag. I Januariöverenskommelsen finns en punkt om en skatteomläggning, så något kan vi nog förvänta oss.

Skattekista
Nu har Finanspolitiska Rådet (som är en myndighet) kommit med ett förslag på en rejäl omläggning (och förenkling) av de svenska skatterna. Naturligtvis köper jag inte allt. Jag måste ju ha något jag är kritiskt mot, annars finns det ju ingen anledning att skriva....

Men vi kan notera att Rådet vill avskaffa en hel del av borgerlighetens dumheter inom skatteområdet. Jobbskatteavdraget ryker all väg. Beskattningen av fastigheter återställs så att de med lyxvillor och lyxbostadsrätter får betala mer än de med små villor och vanliga bostadsrätter. Kapitalbeskattningen jämställs med beskattningen av arbetsinkomster. Och en massa korkade avdrag slopas, som RUT osv. Kan dom borgerliga politiker som njutit av alla dessa dumheter som främst gynnat de med höga inkomster köpa förslaget?

Mycket förenklat så blir det istället för en uppsjö av olika avdrag ett enda rejält grundavdrag. Något som gynnar de med lägre inkomster. Kapitalbeskattningen och Bostadsbeskattningen får en ökad betydelse medan däremot den progressiva statsskatten får mindre betydelse. Momsen blir också enhetlig.

Visst är det bra att beskattningen av arbetsinkomster och kapitalinkomster jämställs. Jag tycker också att det är bra att det rensas upp i den uppsjö av olika mer eller mindre motiverade avdrag som finns och istället ett rejält grundavdrag för alla införs. Att momsen blir lika för allt är jag kanske lite tveksam till. Det innebär i korthet dyrare mat och tidningar men billigare cyklar och TV-apparater. Jag hade nog också sett att den progressiva statsskatten behölls i någon mån. Visserligen ökar skatten på kapital för de som nu skulle fått rejäla skattesänkningar på arbetsinkomsterna, men det räcker inte tycker jag. Här vill jag nog se mer av effekterna innan jag köper detta. Men det kommer nog.

Läs mer:
Nu är det dags för en omfattande skattereform. - Dagens Nyheter
Finanspolitiska rådet: Skattesystemet kan göras enklare. - Dagens Nyheter
Låglönetagare tjänar på förändrat skattesystem. - Svenska Dagbladet
Expertmyndighet föreslår platt inkomstskatt. - Svenska Dagbladet
Expertmyndighet föreslår platt inkomstskatt. - Aftonbladet

Inga kommentarer: