fredag 26 juni 2020

Arlandadebatten

» Varför?

Swedavia meddelade för inte så länge sedan att man lägger planerna på att bygga ut Arlanda flygplats på is. Det behövs helt enkelt inte! I stort sett ingen seriös bedömare tror att flygandet kommer att öka så mycket att det finns behov av utbyggnad. Flygresandet hade minskat under en tid redan innan Coronaviruset ställde i stort sett hela världens flygflotta på marken. Flygbranschen är dessutom övertygad om att det kommer att ta många år innan flygresandet är tillbaka till den omfattning som gällde innan Coronakrisen. Om det ens kommer att nå upp till den omfattningen överhuvudtaget igen. Ytterligare ökningar utöver det ligger bortom horisonten.

Flygutsläpp
Alltså vore att bygga ut Arlanda för att kunna ta emot mycket mer flygtrafik en vansinnig investering i dag. Det tycker alltså både Swedavia som driver Arlanda och även de flesta andra bedömare. Men, så finns det de som av principskäl SKA bygga ut flygresandet. Det kan alltså vara spännande att fundera över varför man vill detta. Det visar sig nämligen att alla de borgerliga partierna inklusive Sverigedumokraterna demonstrerat i Riksdagen att man har en majoritet där för att INTE stoppa en utbyggnad av Arlanda. Vad ligger bakom detta?

1/ Prestige! Det råder en kamp mellan Stockholm med Arlanda och København med Kastrup om att vara störst. I Stockholm vill man inte acceptera att Kastrup är en större flygplats än Arlanda. SAS och andra ser Kastrup som navet för flygtrafiken till de Skandinaviska länderna. Något som man i Stockholm inte kan förlika sig med. Skälet till att Kastrup är en större flygplats är trots allt att Kastrup har ett större upptagningsområde än vad Arlanda har. København är en större stad än Stockholm. I närområdet till Kastrup med Sjælland och Skåne bor 3,6 miljoner innevånare. Som till stor del har direkt tågförbindelse med Kastrup. Hela Danmark och större delen av Sydsverige ser Kastrup som sin huvudflygplats. Ett faktum som man inte kan förstå i Stockholm utan där handlar det om att Arlanda SKA vara störst.

2/ Miljöförnekelse! Här hittar vi de verkliga miljöförnekarna i Sverigedumokraterna. SD:s entusiasm för flygresor handlar om att man från SD vill markera att man tror inte på några miljöproblem med flygresor. Alltså gäller det för SD att på alla sätt gynna flygresor. Liknande tendenser finns även inom Moderaterna och Kristdemokraterna. Om det finns miljöproblem så är dom lätta att lösa tycker man. Hur Centern kan ställa upp på det här har jag dock svårt för att förstå.

3/ Knäsittande! De som främst förespråkar flygets stora betydelse är företrädare för Näringslivet som verkar tycka att livet och affärerna är förstörda om man inte kan flyga som skottspolar fram och tillbaka runt världen. Dock vill man helst inte betala för nöjet utan tycker att skattebetalarna gott kan bidra till detta. Att sitta i knät på Näringslivets lobbygrupper och andra organisationer är en trevlig sysselsättning bland borgerliga politiker. Och även Sverigedumokraterna har på senare tid satt sig tillrätta i dessa knän och är hjärtligt välkomna där.

Flygutsläpp
4/ Ekonomisk förnekelse! En intressant fråga är vad som händer med flyget om detta får betala sina kostnader själva utan subventioner. Flyget är helt befriade från att betala skatt på sitt bränsle. I ett försök till "greenwashing" försöker man hävda att delar av miljöproblemen är lösta när man blandar in miljöbränsle. Men varför gör man inte det då? Jo, för att det är för dyrt och det finns inte tillräckligt. Skulle flyget betala vad det kostar utan subventioner och flyga på grönt bränsle skulle biljetterna bli så dyra att man skulle förlora stora delar av passagerarunderlaget.

Och sedan finns det säkert ett ytterligare antal skäl.

Läs lite mer:
Infekterat besked att skjuta upp Arlandabygge. - Aftonbladet
Arlanda är ett klimatproblem. - Anders Lindberg i Aftonbladet
M samlar stöd mot Arlandaplaner – MP: De har kapitulerat för flyglobbyister. - Dagens ETC
Politisk majoritet: Utbyggnaden av Arlanda får inte stoppas. - SVT
Vi vill satsa på Arlanda i omstarten av Stockholm. - Moderaterna Stockholm i Dagens Nyheter Debatt
Ni sviker klimatet när det gäller, Centern. - Jakob Dalunde (Mp) i Aftonbladet

Inga kommentarer: