måndag 15 juni 2020

Marknaden är inte alltid bäst

» Avbryt ett misslyckat skolexperiment

Sverige är unik i hela världen med att tillåta kommersiella skolor som finansieras med skattemedel att fritt plocka ut vinster till aktieägarna. Det svenska friskoleexperimentet med skolpeng och skolval är ett misslyckande. Redan när Carl Bildt-regeringen skulle införa systemet varnade OECD i en rapport för att det skulle skapa en segregerad skola med ökade klyftor. Carl Bildt valde att strunta i rapporten och gömde undan rapporten i en skrivbordslåda utan att diarieföra den!

Och det har blivit precis som OECD varnade för och som Carl Bildt struntade i.

Nyligen berättade rektorn Linnea Lindquist om hur rektorer på olika friskolor ringt henne och frågat om olika elever som sökt till deras friskola. Dom undrade hur dom fungerade i skolsalen, om dom behövde extra resurser eller om det fanns andra problem. Inte för att de bättre skulle förbereda elevernas mottagande på skolan utan för att helt enkelt få veta om eleverna skulle kosta extra så att dom kunde se till att dom inte hamnade på deras skola.

Friskolan
Det är ju så beräknat i skolpengen att det kan finnas elever som behöver extra stöd. Men om man då kan slippa undan dessa elever och överlåta dessa på de kommunala skolorna så slår man två flugor i en smäll. De egna kostnaderna minskar så att det blir mer över till aktieägarna. Samtidigt får de kommunala skolorna extra kostnader och måste kanske begära extra pengar från kommunen. Och om kommunen anslår mer pengar till de kommunala skolorna ökar samtidigt skolpengen till friskolorna automatiskt. Alltså ännu mer som kan bli överskott till aktieägarna.

När Linnea Lindquist berättade i media om sina erfarenheter dök den ena rektorn efter den andra upp och berättade om samma erfarenheter. Rektorerna ringer och kollar upp så att elever som sökt till skolan inte riskerar att kosta extra pengar och hota vinsten!

Det här förklarar ytterligare de våldsamma protesterna från Friskolerörelsen med sina politiska lakejer mot Björn Åstrands utredning som ju bland annat föreslog att skolvalet skulle administreras centralt. Alla elever (föräldrar) söker samtidigt skola och om det finns fler sökande än platser så är det inte den som var snabbast att söka som får platsen utan istället tas hänsyn till vem som har närmast till skolan, om syskon redan går på skolan, om man har gått tidigare stadier på skolan och så vidare. Det skulle innebära att skolorna fick svårare att välja och vraka bland de sökande och på så sätt med olika metoder se till att man inte får elever som riskerar att behöva extra resurser och alltså kosta extra och riskera vinsten till aktieägarna.

Naturligtvis instämde ett antal borgerliga skolpolitiker i Friskolebranschens protester mot utredningen. Något som enkelt förklaras av förre MUF-ordföranden Benjamin Dousas klassiska konstaterande:

– ”Moderaterna och borgerligheten har suttit i knät på friskoleföretagen. Och värnat deras aktieägare snarare än elever, föräldrar och skattebetalare.”

Det finns en bra metod mot det unika svenska kommersialiserade friskolesystemet! Avskaffa det hela och förstatliga alla skolorna!

Läs ett par artiklar:
Skolor ber om ”referenser” på elever – nu slår rektorn larm. - Dagens ETC
Elever har rätt att välja skola – skolor har inte rätt att välja elever. - Susanne Nyström i Dagens Nyheter
Rektorer ”tar referenser” på barn – elever med behov nekas skolplats. - Skolvärlden

Inga kommentarer: