onsdag 17 juni 2020

Sven Tycker vet inte vad han tycker

» Välta statyer

I spåren av Black Lives Matter - protesterna har det kommit krav på att statyer av diverse "misshagliga" personer ska rivas ner. Demonstranter har också vandaliserat och på olika håll vält ner statyer av personer som man anser representerar något som man inte anser ska hyllas med statyer.

Var går gränsen för vad som är acceptabelt? Är det överhuvudtaget rätt att riva ner och vandalisera en staty över en tyrann? Vem ska avgöra vilka statyer som ska stå kvar och vilka som ska tas bort?

Vilka statyer ska vara kvar
Var det rätt att riva ner och förstöra statyer av Saddam Hussein i Irak efter att han störtats? Var det rätt att riva ner och förstöra statyer av Muammar al-Gaddafi i Libyen sedan han störtats? Var det rätt att riva ner statyer av Josef Stalin? Exemplen är många på diktatorer som efter att dom störtats fått se sina statyer vältas, vandaliseras och slås sönder. Är det rätt? Är dom trots allt en del av historien och kulturen och värda att bevaras som minnen.

Finns det kanske ett tidsperspektiv. Det är rätt att riva statyerna omedelbart, men det är inte rätt att göra det efter 10 år? Efter 50 år? Efter 150 år? Efter 400 år? Var går egentligen gränsen?

Ska en jude eller rom tvingas att dagligen på sin väg till jobbet passera en staty över Adolf Hitler som hade som mål att utrota alla hans släktingar och förfäder? Ska en afroamerikan på sin väg till jobbet varje dag tvingas passera en staty över Sydstatsgeneralen Robert E. Lee som utkämpade ett helt inbördeskrig för rätten att hålla afroamerikaner som slavar? Runt om på vårt jordklot finns statyer över människor som medvetet försökt utrota andra människor, som hållit andra människor som slavar, som tjänade hela sin förmögenhet på att handla med slavar. Statyer över diktatorer (som Franco i Spanien, Mao i Kina och så vidare). Var går gränsen för att statyerna ska få stå kvar, kanske ska flyttas till en mer undanskymd plats eller helt enkelt förstöras?

Även i Sverige finns statyer över personer som många anser det vara tveksamt om man verkligen ska hylla dessa med statyer. Krigarkungen Karl XII kostade svenska folket mycket vedermödor. Han var ute och krigade större delen av sin period som kung i Sverige. Ska en person som han verkligen hyllas med en staty? Eller Karl X Gustav (se bild) som också tillbringade mesta tiden med att kriga i Danmark, Tyskland och Polen. Det har framförts kritik mot Carl von Linné. Han anses i dag vara grunden till rasbiologin i världen. En uppdelning i vita, röda, gula och svarta människor där den vita rasen var överlägsen de andra.

Min grundinställning är att statyer är en del av historien. De är en del av kulturen. De är konstverk. Det är inte rätt att förstöra konst bara för att vi tycker illa om motivet. Vi kan inte ändra historien, den har varit. Men, jag har samtidigt full förståelse för att människor inte varje dag ska behöva påminnas om despoter, massmördare, krigshetsare osv. Kanske är lösningen att flytta på "olämpliga" statyer från centrala och viktiga platser till undanskymda platser, till muséer eller andra platser där man trots allt kan sätta in statyn i sin rätta plats i historien.

Men, jag anser inte det vara rätt av en ilsken mobb, en uppretad demonstration eller en ensam aktivist att vandalisera eller förstöra statyer. Oberoende av vem statyn visar! Men, vi måste alltid ha en diskussion och debatt över vem eller vilka vi hyllar på centrala platser. En diskussion över vad statyer och annan konst representerar. Ibland är det kanske rätt att flytta på statyer. Ska verkligen den slavägande generalen Robert E. Lee hyllas med en staty på en central plats i USA:s sydstater. Ska verkligen krigarkungen Karl XII hyllas på en central plats i en svensk stad? Ska Francisco Franco hyllas med en staty på central plats i en spansk stad? Skulle Adolf Hitler hyllas med en staty i centrala Berlin?

Vilka statyer är det rätt att ta bort? Vilka statyer är det rätt att flytta? Vilka statyer kan gott få stå kvar?

Det är däremot INTE rätt att vandalisera statyn. Varken om det är Zlatan, Churchill, Robert E. Lee eller någon annan vi har aversioner mot. Ställ däremot krav på myndigheterna. Kräv av myndigheterna att dom agerar mot diskutabla hyllningar.

Inga kommentarer: