torsdag 29 augusti 2019

Ute och reser

» Bilismlobbyn

En av bilkramarnas ledande företrädare, Robert Collin i Aftonbladet, går i sin kolumn i dag till storms mot en investering i höghastighetsjärnvägar. Tyvärr verkar han ha läst på dåligt. Jag tror att Robert Collin ska hålla sig till att skriva om bilismens landvinningar.

- "Hellre upprustade stambanor än supertåg" har Robert Collin satt som rubrik på sin kolumn i dagens tidning. Själv tycker jag att Robert Collin ska hålla sig till att lobba för lägre bensinpriser, mer motorvägar och avskaffade hastighetskameror. För skriva om järnvägar verkar han inte ha tillräckligt stora kunskaper för att göra.

Robert Collin tycker att byggandet av nya snabbtågslinjer Stockholm - Jönköping - Göteborg / Malmö blir alldeles för dyrt. Så är det med alla framtidsinvesteringar. Dom som vill hålla fast vid det gamla tycker att det blir för dyrt. Robert Collin hävdar i sin kolumn bland annat att det är tågmöten på enkelspåriga stambanor som är så dåligt underhållna att hastigheten är nedsatt som gör att de snabbtåg som idag går Stockholm - Göteborg och Stockholm - Malmö går saktare än vad dom gjorde för ett antal år sedan. Om Robert Collin kollat in fakta innan han skrev så skulle han fått veta att dessa stambanor är dubbelspåriga. Och många andra också. Att det inte går fortare beror på att det är så trångt på spåren av tåg som kör i olika hastigheter att det inte går att köra så fort som man egentligen skulle kunna. Det finns helt enkelt inte plats på de dubbelspåriga stambanorna för alla snabbtåg, regionala tåg och godståg.

Olika tåg
Att bygga helt nya stambanor för snabbare tåg skulle samtidigt göra plats på de befintliga spåren för de tåg som behöver köra där. Det handlar alltså inte bara om att kunna köra snabbare, det handlar om att bygga helt nya linjer så att alla tågen får plats. Jag tror faktiskt som jag sade att Robert Collin ska hålla sig till att skriva om för höga bensinpriser, hastighetskameror som inte fungerar och nya motorvägar. Så slipper jag läsa honom!

Det är dags att skriva under beslutet om nya stambanor för snabbare tåg. Det kostar pengar, men det gör alla investeringar. Och bygger vi nya stambanor så sparar vi in investeringar i nya startbanor på Arlanda, nya utbyggda motorvägar osv. Sätt fart! Passa på att ta upp lån nu när vi kan låna i princip gratis. Investeringar i stambanor är just det - investeringar. Det är inte en kostnad som ska få plats i en budget. Det är en investering där möjligen amorteringen ska få plats i en budget. Några räntor lär det knappast bli med dagens ränteläge.

Läs lite här:
Bygg snabbspår och sluta dumsnåla.
Snabbtåg kör allt långsammare i Sverige.
Collin: Fartkamerorna är en gigantisk bluff.
Collin: När bildas Bensinupprorspartiet?
Fast den här krönikan från Robert Collin hittar jag inte på nätet!

Inga kommentarer: