tisdag 27 augusti 2019

Servettskisslakten

» Dagens citat

- "Det som skiljer den här lågkonjunkturen från tidigare är att vi faktiskt saknar en arbetsförmedling i Sverige. Vi saknar ett Ams. Vi har inga som kommer att ordna beredskapsarbeten och olika typer av aktiviteter för att möta de arbetslösas behov."

Det är den f.d. socialdemokratiska statsministern Göran Persson, numera förvandlad till ordförande för Swedbank, som hyser en viss oro. Det är Moderaternas ekonomiska "expert" och arkitekten bakom den ökända s.k. servettskissen till statsbudget som drevs igenom med stöd av Sverigedumokraterna som skapar bekymmer. En budget signerad Elisabeth Svantesson som har skapar stora problem. För att få budgeten att gå ihop i slutändan gjordes det strykningar i budgeten utan att ens fundera över vilka konsekvenser sådana strykningar skulle få. Måtte denna Elisabeth Svantesson aldrig få något nytt inflytande över de svenska statsfinanserna!

Slakten av välfärden
Det Göran Persson hänvisar till är den slakt av Arbetsförmedlingen som servettskissen resulterade i. Detta utan att det fanns något annat som tog över. Vi har nyligen t.ex. sett att Arbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare i stort sett har upphört. Det finns inga arbetsförmedlare kvar att syssla med detta. De som kan söka sig från Arbetsförmedlingen lämnar det sjunkande skeppet. De som blir kvar är fullt upptagna med att rädda den verksamhet som finns och planera för en Arbetsförmedling med slakt av lokalkontor och med en slaktad personal.

Tanken är ju att olika privata "lycksökare" ska ta över Arbetsförmedlingens uppgifter med att matcha arbetssökande med arbetsmarknaden. Redan i dag finns det en uppsjö av denna typ av företag som mot ersättning från statskassan lär arbetssökande att skriva ansökningshandlingar. Vi kan fundera över om den tanken är den optimala för att hjälpa arbetssökande att få jobb? Men att slakta Arbetsförmedlingen innan dessa är igång är ju totalt obegripligt. Dvs typisk moderat politik!

Nu bromsar ekonomin ner. Donald Trumps härjande på den internationella arenan med handelskrig med Kina, nästan militärt krig med Iran och byggande av murar mot nästan alla, inklusive EU, skapar nervositet i den internationella ekonomin. Lägg till detta britternas Brexit så finns det stora risker för den internationella handeln. Att just då experimentera med privatiserade arbetsförmedlingar samtidigt som den arbetsförmedling som finns slaktas och som normalt skulle haft ansvar för olika typer av beredskapsjobb och liknande aktiviteter är helt huvudlöst.

Jag förstår Göran Perssons oro. Han utgår ifrån att det kommer att bli kommunerna som få ta över det ansvaret. Och dom har ju gott om pengar och saknar ju annan vettig sysselsättning att koncentrera sig på? Jag tror jag avslutar med ett annat citat. Det är Ulf Kristerssons löfte när han blev invald i den svenska riksdagen. Något han jobbar hårt på att uppfylla:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Vill du läsa mer?
Göran Persson varnar: Kommunerna får ta smällen.
Kritik mot Arbetsförmedlingens nedskärningar: ”Ett svart år”.
Arbetsförmedlingens nedskärningar slår mot långtidsarbetslösa och privata aktörer.
Arbetsförmedlingen varnar: Pengar till a-kassan slut i november.

Inga kommentarer: