onsdag 28 augusti 2019

Dom borde skämmas

» Vuxna som föredöme

Visst är det så att vi vuxna ska vara ett föredöme för den uppväxande generationen. Är vi det? Låt mig ta fyra exempel på motsatsen. Ett lokalt, ett riks, ett europeiskt och ett globalt. Är det så att vi borde skämmas istället?

† Skåne

Låt oss börja lokalt. I söndags spelade ÄFF (Ängelholm) och HIF (Helsingborg) fotboll mot varandra. Inte A-lagen utan pojkar 9 år. Något som slutade i fullt slagsmål mellan de vuxna ledarna samtidigt som den 14-åriga tjej som var domare attackerades. Visst är vi vuxna fantastiska föredömen för våra barn? Undrar hur många 9-åriga pågar som skäms öronen av sig över sin far?

† Sverige

Mordet på en 30-årig mamma i Malmö satte verkligen igång tankeverksamheten på våra kreativa politiker (och en hel del andra). Populistiska förslag som att publicera bilder på misstänkta brottslingar, hyra fängelseplatser i andra länder och så vidare haglade igång som en rejäl hagelskur. Att inte tänka först innan man kläcker ur sig idéer brukar resultera i mindre lämpliga tankar. Att man är misstänkt för ett brott innebär inte att man är skyldig. Snarast är det ofta väldigt många som avförs. Men är man publicerad på bild är man dömd ändå. Dessutom några till som liknar den misstänkta. Lägg ner förslaget! Att hyra fängelseplatser har testats av Norge, det var inte smart så man avbröt försöken. Vi brukar säga till våra barn att tänka först, kanske något för politiker också? Egentligen fascinerande att mord på just en kvinna sätter igång så många. Det är tydligen så att det som vanligt är en uppgörelse. Kvinnan har tydligen inte så mycket med det att göra, men pappan till barnet är tydligen dömt för ett mycket uppmärksammat jätterån i Danmark för 10 år sedan. Där de flesta av de många 10-tals miljoner som stals ska aldrig ha hittats... Ska vi gissa att det handlar om alla dom miljonerna?

† Europa

I Storbritannien gör Boris Johnson något som påminner om en statskupp. För att förhindra det brittiska parlamentet från att kunna diskutera Brexit och sätta käppar i hjulen så förlängs sommarlovet så att det inte återsamlas förrän precis innan Brexit genomförts. Statskupp och Konstitutionell skandal är ord som används. Allt godkänt av Drottningen! Visst är det skönt när vuxna politiker (och sådana som bara ärvt sitt uppdrag) uppför sig som ett föredöme för den uppväxande generationen?

Dom som ska ta över

Dom som ska ta över

† Brasilien

I storpolitiken uppför sig politiker ibland som trotsiga småpågar. Latinamerikas egen Donald Trump, Brasiliens Jair Bolsonaro, hånar Frankrikes Emmanuel Macron för att han själv har en yngre hustru. Jair (64 år) är gift med Michelle Bolsonaro (37 år) medan Emmanuel (43 år) är gift med Brigitte Macron (66 år). - "Förstår ni nu varför Macron förföljer Bolsonaro?" skrev en supporter och lade ut bilder på de båda hustrurna. Vilket fick Bolsonaro själv att svara: - "Förnedra honom inte...haha." Visst är det skönt när höga politiska ledare är ett föredöme för den uppväxande generationen!

Läs lite mer:
Ledare från ÄFF och HIF i fullt slagsmål under pojkmatch.
Mordet i Malmö troligen snart uppklarat.
Liknar diktatorsfasoner.
Parlamentets talman: En konstitutionell skandal
Bolsonaro attackerar Macrons fru: ”Extremt respektlöst”

Inga kommentarer: