tisdag 13 augusti 2019

Vänsterhäntas dag

» Pengar i en skokartong

Ska det bli det nya rådet? Lägg pengarna i en skokartong? Finlands största bank, Nordea, som ju också har stor verksamhet i Sverige kan komma att införa minusränta på lönekontot. Det är Nordeas största ägare, den finländska försäkringskoncernen Sampo, som öppnar upp för att detta kan komma att bli nödvändigt. Sedan den tidigare största svenska banken Nordea för att smita från skatter och avgifter i Sverige valde att smita till Finland har banken inte rosat marknaden i Sverige. Banken själv förnekar bestämt att det finns några sådana tankar. Samma gör de största svenska bankerna.

Nordea under förfall
I onsdags förra veckan skrev jag att den schweiziska banken UBS skulle införa minusränta på stora belopp på sina sparkonton. Men i Sampos utspel handlar det alltså om lönekontot som vi använder för att betala våra räkningar. För Sampo som största ägare skulle det ju kunna innebär en högre vinst för banken om dom börjar ta betalt för att ta hand om våra pengar. Men de negativa reaktionerna från de andra bankerna gör nog att det inte blir något av det. I varje fall inte inom det närmaste. Jag tvivlar på att Nordea skulle vara intresserade av att vara ensamma. Redan i dag ligger Nordea i botten på förtroendeligan bland storbankerna. Och ett sådant drag skulle nog inte förbättra kundförtroendet. De flesta bankerna ser det nog fortfarande som att dom lånar våra pengar.

Det där med att ha pengarna i en skokartong låter dessutom lite jobbigt. Då får man plocka ut pengarna från lönekontot så fort man fått lönen för att sedan sätta in pengarna allt eftersom man betalar räkningar. Det finns visserligen automater för bägge delar. Faktum är ju dessutom att bostadsinbrotten på senare år faktiskt har minskat medan bedrägerierna har ökat kraftigt. Pengarna är kanske säkrare i skokartongen under sängen? Nä, jag tror inte det!

Fast jag ser att i Danmark har tydligen de låga räntorna / minusräntorna fått till effekt att en kund i en bank tydligen genom konstruktionen på sitt banklån i slutändan fått betalt av banken för att ha lånat pengar av banken. I så fall skulle jag gärna ta ett banklån...

Läs lite mer:
Nordeaägare öppnar för minusränta på lönekontot
Minusränta ger plus på kontot för dansk låntagare

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Jag såg på nyheterna på TV att om Svenska Staten tar stora lån idag, så får man ränta på lånet. Tar Svenska Staten ett 20-årigt lån så tjänar man alltså pengar på att låna pengarna. Vad väntar Ni på? Den svenska statsskulden är rekordlåg. Alltså är det ju bara att ta upp rejäla lån och investera i den svenska infrastrukturen. Låna pengar och bygg ut järnvägen! Vi tjänar pengar på att låna pengarna!