måndag 26 augusti 2019

Fimpa rätt

» Tobaksterrorn

Jag blir allt mer övertygad om att nikotinet skadar hjärnan! Det måste vara så att de delar av hjärnan som styr empatin, hyfset, vettet och förmågan att tänka längre än näsan räcker får svåra skador av nikotinmissbruk.

Cigarettfimpar
I dagens Helsingborgs Dagblad läser jag om projektet Havsresan. Ett 40-tal dykare har utforskat havsbotten utanför Helsingborg. Vid de ställen där dagvatten rinner ut är botten täckt av cigarettfimpar! När det regnar sköljs alla fimparna som slängs på marken ner i dagvattenbrunnarna och sköljs sedan ut i Öresund där dom lägger sig på botten och sakta delas upp i små plastpartiklar som sprids i vattnet och äts av fisken.

Jag blir allt eftersom tiden går allt mer övertygad om att rökare är den generellt sett mest hänsynslösa gruppen i vårt samhälle. Det skräpas ner alldeles för mycket. Människor kan köra upp i skogen och slänga sopsäckar fulla med avfall. Men, det är en mycket liten grupp som gör så. Nästan alla slänger sina sopor i olika sopkärl eller kör till Tippen och lämnar in det.

Folk som köper en glass kan bara släppa glasspapperet på marken. Men, jag är övertygad om att den stora majoriteten faktiskt letar upp en papperskorg för att slänga sitt glasspapper eller alternativt stoppar det i fickan tills man kommer hem.

Människor som dricker något kan slänga förpackningen på marken. Men, samma sak här, den stora majoriteten gör inte detta. Är det pant på flaskan eller burken pantar man den eller i annat fall så letar man upp en papperskorg och slänger sitt avfall där.

Rökare
Personer som käkat en chokladkaka eller tömt en godispåse kan mycket väl bara släppa sin skit på marken. Men, de flesta gör inte detta. De flesta letar rätt på en papperskorg eller stoppar sitt avfall i fickan tills dom kommer hem och kan slänga det i sitt eget avfall.

Men så kommer vi till rökaren. Här är det inte en liten minoritet som bara slänger sitt avfall på marken. När det gäller rökare så är den helt naturliga metoden för att göra sig av med sin fimp (och sitt cigarettpaket) att bara släppa det på marken. Man sprätter iväg fimpen med pekfingret i gatrenen eller något annat spännande ställe där man slipper se den. Eller också så bara släpper man ner fimpen där man står och trampar eventuellt på den. När det gäller rökare, så är det en minoritet som letar rätt på en askkopp om man inte står precis vid en sådan. Till och med om man står med en askkopp inom en meter så kan en rökare mycket väl bara släppa fimpen på marken.

Av något obegripligt skäl så är det naturliga beteendet för en rökare att bara slänga sin fimp på marken. Jag kan bara komma på ett enda skäl till detta, och det är att nikotinet skadar hjärnan. Jag kan inte se något annat samband med att det är just rökare som är så'na vidriga mögpellar. Vad kan man göra för att lära rökare allmänt folkvett och hyfs? Går det? Eller är dom helt enkelt hopplösa fall?

Ett annat problem med rökares totala brist på hänsyn tas upp i en debattartikel i Aftonbladet. - "Dags att lagstifta mot rökning från grannar" skriver Kristina Ljungros som är generalsekreterare för Astma- och allergiförbundet. Det handlar om rökare som tar sina regelbundna bloss på främst balkongen. Samtidigt är det ett par olika grannar som inte kan ha balkongdörren öppen eftersom tobaksstanken sprids in genom den egna balkongdörren. Människor tvingas sova i sommarhettan på natten med stängd balkongdörr för grannen ska ta ett antal bloss på sin cigarett på kvällen. Ibland kan man se var vi har balkongrökare för hela marken under balkongen är vit av alla cigarettfimpar som slängs ut från balkongen.

Tyvärr måste jag konstatera. En majoritet av alla rökare är hänsynslösa svin!

Att läsa lite bakgrund:
Miljontals fimpar vid dagvattenutlopp i Öresund.
Dags att lagstifta mot rökning från grannar.

Inga kommentarer: