fredag 16 augusti 2019

Sju tankar

» Gnällspiken slår till

Visst kan det vara bra att bli av med aggressioner. Jag är privilegierad och lyckligt lottad som har tillgång till en egen blogg där jag kan gnälla på precis allt som jag känner för att gnälla på. Så bara njut!

♣ Α.   Jag såg ett inslag på SVT:s Rapport i går om effekterna av det den 1 juli införda rökförbudet på flera olika allmänna platser. Rökförbudet har fungerat mycket bättre än de värsta domedagsprofeterna försökte inbilla oss. De flesta lyder förbudet. Det har också visat sig att försäljningen av olika hjälpmedel för att sluta röka har ökat rejält. Många rökare har alltså passat på att försöka sluta helt med sin last. Nedskräpningen med cigarettfimpar har dock ökat. Vi kan alltså konstatera att rökare fortsätter att vara hänsynslösa egoister. Jag är övertygad om att nikotinet skadar förmågan till hänsyn och vett i hjärnan. Det skräpas ner för mycket i naturen. Men de flesta glassätare slänger inte papperet på marken. De flesta öldrickare slänger inte burken i naturen. De flesta chokladätare slänger inte papperet i naturen. Men, det normala beteendet för en rökare är att bara släppa fimpen på marken. Eventuellt sprätter man iväg den några meter med pekfingret. En del trampar också på den. Men se sig om efter en askkopp eller ta fimpen med sig tills man har en askkopp tillgänglig? Den tanken är det inte många rökare som får. Hur svårt ska det vara för en rökare att begripa allmänt folkvett? Kan inte LUF:s Joar Forssell återanvända sin cigarettdress och gå ut och lära rökare folkvett?

♣ Β.   Postnord har tydligen bestämt sig för att skjuta lite på beslutet att genomföra postutdelning bara varannan dag. Ett beslut som faktiskt i så fall skulle öka utsläppen från postdistributionen. När vi nu gnäller på Postnords service så ska vi kanske skänka en tanke på de som bär skulden till situationen. Sveriges "dyraste minister någonsin", centerledaren Maud Olofsson, var den som beslutade att slå ihop svenska Postverket med det danska. Ett horribelt beslut! De politiker som bestämde sig för att avreglera postdistributionen och inbilla sig att Postverksamheten skulle vara ett kommersiellt vinstdrivande företag istället för en viktig samhällsservice borde skämmas öronen av sig. I dag är det flera som konkurrerar och springer och delar ut post. Den stora konkurrenten är väl Bring CityMail. Som kan plocka "russinen ur kakan" genom att ta hand om lönsam massdistribution av företagsbrev, tidningar osv. Det blev ett väldigt ramaskri när Postnord förvarnade om postutdelning varannan dag. Det skrevs inte ens i media, eller vi kunder blev informerade, när CityMail för en tid sedan gick från att dela ut posten var tredje dag till var fjärde dag. Jag märkte det först när mina framräknade dagar inte stämde. En kontakt med CityMail berättade att man hade börjat dela ut var fjärde dag istället. Det innebär att om du och kusinen prenumererar på samma tidning så kanske kusinen får sin tidning på måndagen medan du får vänta till torsdagen innan du får din tidning. Men vi gnäller på Postnord!

♣ Γ.   Jag ser att Internationella Friidrottsförbundet bestämt att alla de tre som tog medaljer vid OS 2016 i damernas 800 meter är förbjudna att delta vid VM i Doha. De tre, Caster Semenya från Sydafrika, Francine Niyonsaba från Burundi och Margaret Wambui från Kenya stoppas alla tre från att delta. Anledningen är att dom fötts med extra hög nivå av testosteron, Något som ger fördelar. Men det är inte konstlat, utan dom är födda så. Vi har alla olika nivåer. Men dessa tre ligger över det värde som Internationella Friidrottsförbundet godkänner. Förbundet kräver att dom medicinerar för att få ner nivån. Vad är nästa? Basketspelare som fötts extra långa får inte delta i Basket-VM. Är du över 2 meter lång så har man extra fördelar i spelet så det blir ju inte rättvist för de som fötts kortare. Kanske ställer man krav på att dom opererar bort en del av underbenet så att dom blir kortare? Varför inte bara acceptera att vi föds olika. En del föds med speciella anlag som gör att dom har förutsättningar att bli duktiga på olika idrotter. Jag skulle inte ha en chans i basket hur mycket jag än tränade, jag är för kort.

♣ Δ.   Tidernas smartaste president, Donald Trump om ni inte förstod det direkt, har fått en ny snilleblixt. Köpa Grönland från Danmark! Om det är naturresurserna som gömmer sig på världens största ö eller om det handlar om viljan att ytterligare militarisera ön framgår inte. Eller det handlar bara om fåfäng makt? Hur som helst så verkar varken Danmark eller Grönland speciellt tända på idén. Danmarks tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen undrar om det är ett aprilskämt. Om han verkligen funderar i dom banorna så är det slutliga beviset på att han blivit galen kommenterar Dansk Folkepartis Søren Espersen. Glöm det! Kommenterar en annan folketingsledamot från Högern. Det känns lite underligt att hålla med Dansk Folkeparti!

♣ Ε.   Jag har sagt det här förut, men nu ser jag att från måndag så går den kinesiska mobiltillverkaren Huaweis licens att använda Googles Android ut. Anledningen är "beskyllningar" från bland annat amerikanska myndigheter att Huawei går i den kinesiska regimens ledband. Vilket innebär att det finns säkerhetsproblem med att använda Huaweis teleutrustning. Huawei kan, på order av den kinesiska regimen, placera spionutrustning som kan bli ett säkerhetsproblem hävdar man. Jag har naturligtvis inte en aning om ifall beskyllningarna är sanna eller inte. Eller om det bara handlar om en del av det uppblossade handelskriget mellan USA och Kina. Vad vi däremot har fått bevis för är att de stora amerikanska internetföretagen, som Google och Facebook, helt uppenbart går i den amerikanska regimens ledband. När USA begär av Google och Facebook osv att dom ska agera mot Huawei så lyder dom utan att protestera. Vad händer den dag som USA:s militär begär av Google och Facebook att dom lämnar över alla information om deras användare till den amerikanska militären? Lyder Google och Facebook då? Vad händer den dag amerikanska NSA (National Security Agency, Nationella säkerhetsmyndigheten) begär av Google eller Facebook att dom inkluderar något virus, övervakningssystem eller liknande i sina appar? Lyder då Google, Facebook osv utan att protestera? Om Huawei är ett lydigt redskap för regimen i Kina vet vi inte, men att Google och Facebook uppenbarligen är ett lydigt redskap för regimen i USA har vi fått bevis för!

♣ Ζ.   När politiker lägger sig i kultur så slutar det i fiasko och skratt. Jag läser att i Helsingborg vill man tvinga en konstnär att ändra sitt verk. Björn Svensson har fått i uppdrag att måla och smycka en gångtunnel i Rydebäck. Men sedan 2 (två) personer tyckt sig ha sett att de målade svamparna var knarksvampar så har konstnären uppmanats att ändra sitt redan färdigställda konstverk. Fast protesterna mot dumheterna har än så länge visat sig vara mycket större än protesterna mot konstverket. HD har letat andra hänsyftningar till knark i Helsingborg och hittar mängder av sådana - om man verkligen vill hitta dom. Kan vi hoppas att Helsingborgs stad ändrar sig och inte tvingar konstnären att byta ut svamparna mot maneter. Det går nog att läsa in knark i dom också - om man vill. I en annan grannkommun till Åstorp, Klippan, tvingades en annan konstnär ändra sitt konstverk efter politiska protester. Tim Timmey hade fått i uppdrag att smycka Klippans nya föreningshus, Sågen, och hade bland annat med på sitt förslag en maskros. Men, det kunde inte Sverigedumokraterna i Klippan acceptera. Och man fick andra partier med på att stoppa förslaget. Att måla en maskros är ju partipropaganda för Miljöpartiet tyckte man. SD försökte även stoppa en regnbåge (gissa varför.....) men där fick man inte med de andra partierna. Själv har jag ett erbjudande till Klippans sverigedumokrater. Nästa år kan dom få komma hem till min trädgård och sanera den från all Miljöpartipropaganda som växer där. Ni får mycket gärna hjälpa till med den årliga maskrossaneringen! Det var i Klippan som samma Sverigedumokraterna nyligen försökte stoppa bidrag till årets punkfestival. Klippan och punkmusik är ju intimt förknippat med varandra. Men SD ville stoppa bidraget eftersom vid förra årets musikfest hade ett av de uppträdande banden från scenen tagit ställning mot Sverigedumokraterna. SD och kultur går inte att ha på samma sida!

♣ Η.   Slutligen ser jag att tokmoderaten Catarina Kärkkäinen i Svenska Dagbladet tycker att alldeles för många får en Högskoleutbildning. - "Hälften av oss borde inte plugga" har hon satt som rubrik på sitt alster på ledarsidan. Hon tycker att vi har en "utbildningsinflation". Det räcker, enligt Catarina Kärkkäinen alltså, med att en mindre grupp får en högre utbildning. För resten av oss andra så räcker det med ett okvalificerat arbete och passa upp de mer bildade som sköter dom fina jobben med sin höga utbildning. Det här är traditionell högerpolitik. Man har från den sidan aldrig tyckt att "vanligt folk" behöver någon högre utbildning utan tycker att denna bör vara förbehållen de redan privilegierade. Naturligtvis uttrycker man det inte på det viset utan är mindre drastiska. Men det är inte nya idéer. Allt räknas i pengar. Jag diskuterade det hela med min 98-åriga mamma i dag. Hon har varit politiskt aktiv under större delen av sitt vuxna liv. Det är en del av mitt minne av mamma. Att hon skulle på möte med Skolstyrelsen (där hon var ordförande många år) eller Kommunstyrelsen eller... Hon är stolt över det samhälle vi har i dag och som hon hjälpt till att skapa där "alla" har möjlighet till en högre utbildning. Jag tycker faktiskt att Catarina Kärkkäinen kan dra åt...

Ha en bra afton!

Inga kommentarer: