lördag 17 augusti 2019

Siffernisses paradis

» Upp som en sol, ner som en pa...

Jag erkänner det villigt. Jag är en siffernörd! Detta skyller jag på den svenska militären? Undrar ni hur det hänger ihop? Jo, jag ska förklara. I min ungdom, jag kommer fortfarande ihåg en del även om demensen tagit sin attribut, så läste jag vid Universitetet i Lund. Där hyrde jag en studentlägenhet på Hävdaryggen. Först läste jag en termin Företagsekonomi. Sedan påbörjade jag en tvåterminers kurs i Nationalekonomi. Och tanken var att jag efter detta skulle läsa en tvåterminers kurs i Statistik.

Non Violence i Lund
Men, efter den första terminen Nationalekonomi tyckte den svenska militären att jag skulle rycka in och göra min värnplikt som blivande radiostationsplutonchef vid S2 Signalregemente i Karlsborg. Jag för min del tyckte inte alls det var någon bra idé. Avbryta en tvåterminers kurs i Nationalekonomi efter halva kursen? Alltså ansökte jag om uppskov. Svaret kom ganska snabbt - Nej! Alltså överklagade jag beslutet om avslag på min ansökan om uppskov. En mörk och tråkig fredag på senvåren 1973 fick jag ett brev med avslag på mitt överklagande. På måndagen efter tog jag tåget till Karlsborg för att utbilda mig till radiostationsplutonchef. Att det militära äventyret blev ett fiasko är en annan historia. Men när jag ett år senare muckade var inspirationen till att fortsätta på en halvfärdig utbildning inte lockande. Jag började jobba istället och fick aldrig läst min Statistik.

Men siffernörd har jag fortsatt att vara!

Det är därför som jag gillar att kommentera alla de väljarundersökningar som står som spön i backen. Jag är fullt medveten om att felmarginalen i alla dessa undersökningar är stor. Man ska alltså inte dra allt för stora växlar på den ena eller den andra procentens förändringar. Men det förhindrar ju inte att det kan vara spännande att spekulera!

Svenska Dagbladet publicerar i dag sin månatliga undersökning som görs av Sífo. Om vi börjar med siffrorna. Socialdemokraterna 26,8% (+0,3), Moderaterna 19,1% (+0,7), Sverigedumokraterna 18,2% (+0,1), Centerpartiet 8,8% (0), Vänsterpartiet 8,7% (+0,1), Kristdemokraterna 8,4% (-1,1), Miljöpartiet 4,9% (0) och slutligen Liberalerna 3,8% (+0,1). Inom parentes är förändringen sedan förra månaden.

Vad kan vi då utläsa av detta? Jo, det tydligaste är väl att det står stilla! Men, det är ju inget kul att kommentera om det står stilla. Så vi utläser ändå lite förändringar. Den tydligaste är väl att Kristdemokraternas ras fortsätter. Det är inte så länge sedan som Ebba Busch Thor nog gick och drömde om att Kristdemokraterna skulle bli näst största parti och ta över ledarrollen i det nya Högerblocket från Moderaterna. I dag har KD trillat ner och är bara sjätte största parti. I dag går både Centern och Vänsterpartiet om. I övrigt är det inga egentliga förändringar alls. Socialdemokraterna och Moderaterna stärker i varje fall sina ställningar medan Liberalerna fortsätter att parkera under 4%-strecket. Det hjälpte inte att byta partiledare.

Hur stora är då de olika blocken? De gamla Rödgröna partierna (S+V+Mp) får 40,4% (+0,4) medan den gamla Högeralliansen (M+C+Kd+L) får 40,1% (-0,3). Förenklat så har alltså de Rödgröna nu passerat och åter blivit största block. Om vi istället går på det nya regeringsunderlaget, alltså de partier som står bakom Januariöverenskommelsen (S+C+Mp+L) så får dom 44,3% (+0,4) medan det nya Högerblocket (M+Sd+Kd) får 45,7% (-0,3). Det skulle alltså inte finnas någon majoritet för att fälla regeringen eftersom jag fortfarande tror att V tvingas välja det som är minst dåligt.

Det nya Högerblocket

Men i korthet. Det händer inte så mycket mer än att Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor helt uppenbart har passerat "Upp som en sol" stadiet och nu har nått "Ner som en pannkaka" stadiet. När media slutade att bara hylla och började kritiskt granska KD som alla andra så tog framgången slut!

Inga kommentarer: