lördag 3 augusti 2019

Brott sker

» Låt er inte luras

Är Sverige ett land med skenande kriminalitet eller är det bara en myt som sprids av grupper som tror sig vinna politiska poänger på att få svenskarna att tro detta? Verkligheten är faktiskt den att vi inte har någon generellt ökad brottslighet i Sverige. Även om de flesta svenskar tror detta. I den senaste undersökningen som gjorts så trodde 82% av svenskarna att brottsligheten hade ökat de tre senaste åren. Vilket alltså INTE är fallet.

Juridikens labyrinter
Men, media är duktiga på att berätta om alla brott som sker. Nyligen gjordes en undersökning av vad som hände med lokaljournalistiken när tidningens lokalredaktioner lades ner. Jo, man skrev mer om s.k. blåljusnyheter! Alltså sådana som man får gratis. Samtidigt som vissa politiska grupper tror sig vinna politiska poäng på att sprida myten om den ökade brottsligheten. Det finns brott som ökar. Främst rör det sig om olika former av bedrägerier. Kortbedrägerier, bankbedrägerier och liknande. Antalet arbetsplatsolyckor ökar också.

Och det finns brott som minskar. Exempel på det är bankrån (det finns snart inga pengar att hämta hos bankerna...) och bilstölder. Visste ni att bilbränder minskar? Toppen med bilbränder var 2016, men sedan har antalet sakta men säkert sjunkit. Och även i år fortsätter minskningen! Kan man tro det av mediarapporteringen? Anledningen till minskningen är bland annat att myndigheterna fått ökade befogenheter och möjligheter att ta hand om bilar som skrivits över på målvakter och som stått övergivna. Men antalet bilbränder minskar alltså. Och många av de som sker är rena försäkringsbedrägerier.

Låt oss ta antalet mord. 2018 inträffade det 108 mord i Sverige. Året innan 2017 var det 113. Vilket var en ökning från 2016 då det var 106, 2015 var det 112. Som lägst på 2000-talet var det 2012 då siffran var nere i 68. Men 2007 var det 111 mord. Siffran går alltså upp och ner, men det är inte så att det skett någon dramatisk ökningsutveckling. Räknat per innevånare är det inga stora förändringar. Tänk då på att de flesta mord sker inom familjen / bekantskapskretsen.

Vanlig skurk
Vi har alltså inte, som media och en del politiska grupper försöker inbilla oss, någon dramatisk ökning av brottsligheten. Vissa brott ökar, andra minskar. Men rent allmänt så står det ganska stilla. Men, vi är alltså mer rädda för att utsättas för brott. En rädsla som inte är befogad. Det är större risk för att du råkar ut för en olycka på jobbet än att du blir överfallen av någon okänd. Och, det är mycket större risk att du råkar ut för en trafikolycka!

Men, man kan alltså utsättas för brott. Man har alltid kunnat utsättas för brott. Jag läser att Louise Erixon (sverigedumokratiskt kommunalråd i Sölvesborg och tillika sambo med Jimmie Åkesson) har fått sin arbetsdator stulen. Den SD-styrda kommunen är kritiska till att Polisen lade ner utredningen snabbt. Men Polisen har väl viktigare saker att syssla med, som tiggare... Hur som helst befarar Louise Erixon och Sölvesborgs kommun att stölden skulle kunna vara politisk betingad. Någon politisk motståndare skulle alltså ha gått in på kommunalrådets arbetsrum på kommunkontoret och snott hennes dator? Uppriktigt sagt så tvivlar jag på att det var politiskt betingat. Då hade vi i dag sett avslöjanden av vad datorn innehöll för SD-planer för framtiden!

Hur som helst. Låt er inte skrämmas av politiska grupper som försöker skrämma dig med att sprida myter om brottsutvecklingen. Läs gärna vad jag skrev den 21 juli om vilka det är som tror att läget i Sverige är mycket sämre än vad det är. SD-väljare har sämst verklighetsuppfattning konstaterade jag då.

Läs mer:
Bara 18% har genomskådat mediernas brottsrapportering
Anlagda bilbränder minskar
Kommunen begär att polisen utreder SD-toppens stulna dator

Inga kommentarer: