fredag 2 augusti 2019

Money rules

» Influencer ≈ prostituerad bloggare

I begynnelsen fanns ingenting. När jag började blogga 1997 fanns inte ens begreppet "Blogg". Jag började egentligen blogga för att lära mig och träna på HTML-kodning. Jag hade sett något som kallades "Dagbok på nätet". Inspirerad av detta började jag att skriva ner mina tankar på Sven Tycker. När jag började i april 1997 så skedde det inte dagligen. Men efter några månader kom det hela till att bli en rutin med tankar och tyckerier om olika ämnen varje dag. Och så har det fortsatt. I dag är nog Sven Tycker Sveriges äldsta fortfarande aktiva blogg.

Sedan har utvecklingen fortsatt. Och som så mycket annat så tar så småningom kommersiella krafter över när människor upptäcker att det går att tjäna pengar. Det finns bloggar om allt, och lite till! Det finns väldigt seriösa bloggar som tar upp mycket angelägna ämnen. Och det finns bloggar som kanske främst skrivs för att tillfredsställa den som skriver. Elaka röster kan hävda att Sven Tycker kan hänföras dit. Jag skriver min blogg för att jag tycker det är roligt. Antalet läsare är inte det allra viktigaste, även om jag naturligtvis gärna ser att så många som möjligt läser vad jag skriver. Och förhoppningsvis tänker efter lite extra.

Blogger
Men, om man slumpmässigt går in på olika bloggar hos några av alla de samlingsportaler som finns så är det uppenbart att det finns bloggar som bara har ett enda syfte. Att lura till sig pengar på allehanda sätt. På kort tid har vi också fått ett helt nytt "yrke" - "Influencer".

"Influencer" kan väl i huvudsak beskrivas som en blogg som skrivs för att tjäna pengar. Genom olika former av samarbeten med företag och andra så får man ersättningar, bjuds på gratisprover, bjuds på resor, får provision på det som säljs osv. Är man riktigt skicklig så är det mycket svårt att se skillnad på rent redaktionell text och det som egentligen är annonser. Skriver man en tillräckligt lockande blogg så att man får riktigt många läsare går det att få rejält med ersättning för att skriva positivt om produkter eller företeelser.

Flera "Influerare" har dömts för att inte har märkt ut att det dom skriver är reklam i tillräckligt stor omfattning. Det är inte så lätt att veta när någon av alla dessa mer eller mindre välbetalda "Influerare" skriver positivt om något om det verkligen är deras åsikt, eller om dom skriver det eftersom dom får betalt för att skriva det. Några kanske vill hävda att jag bara är avundsjuk eftersom jag inte tjänar några pengar. Men så är det inte. Så länge en framgångsrik "Influencer" är ärlig och det klart framgår att det är reklam och inte redaktionell text så struntar jag i det. Min kritik handlar om gränsfallen. Det är därför jag satt rubriken "Influencer ≈ prostituerad bloggare". Det krävs en högre moral och en ökad ärlighet i branschen.

Läs mer:
Influencerbranschen spås spränga miljardvallen
Miljardindustrin där äkthet trumfar floskler
Ska vara en seriös bransch
Myndigheternas nya pr-vapen: Influencers

Inga kommentarer: