torsdag 30 augusti 2018

Valrörelsen rullar på

» Statistikspekulationer

Nu haglar faktiskt väljarundersökningarna över oss. I varje fall Svenska Dagbladet presenterar nu dagligen en undersökning. Genom att byta ut en tredjedel av de svarande varje dag så kan man följa utvecklingen över en tid. Men jag vill poängtera att man inte ska ta undersökningarna allt för allvarligt. Men dom är kul...

Enligt SvD:s undersökning som görs av Sifo leder just nu Socialdemokraterna ganska komfortabelt. Socialdemokraterna får 25,6% med Moderaterna på 17,7% och Sverigedumokraterna med 17,6% i hård kamp om andraplatsen. Enligt Sifo ligger Vänsterpartiet på en säker fjärdeplats med 11,3% före Centerpartiet på 8,9%. Slutligen har vi bottenskiktet där det är ganska jämnt med Miljöpartiet med 5,9%, Kristdemokraterna med 5,4% och på sistaplatsen Liberalerna med 5,1%. Det här ger de Rödgröna med totalt 42,8% ett ganska rejält försprång över den borgerliga Högeralliansen som får sammanlagt 37,1%. De glädjeämnen Ulf Kristersson i varje fall har är att han ju är, om än obetydligt, större än Jimmie Åkesson samtidigt som Ebba Busch Thor verkar ha charmat tillräckligt många väljare för att rädda Kristdemokraterna kvar. Men de Rödgrönas försprång är stort och de borgerliga kollegorna är tillsammans större än Moderaterna. I valet 2014 fick Moderaterna 23,3% och 2010 fick partiet 29,1%. Sedan valet 2010 har alltså Moderaterna tappat nästan 40% av sina väljare. Kan Ulf Kristersson sitta kvar efter ett sådant fiasko?

Egentligen borde Stefan Löfven vara mycket missbelåten med de här siffrorna också. En tröst är kanske att nedgången i varje fall ser ut att ha stoppats och istället hämtar man tillbaka en del av det egentligen enorma raset. Jonas Sjöstedt kan nog känna sig ytterst nöjd med siffrorna, som ju är riktigt bra för Vänsterpartiet. Det tråkiga för Vänsterpartiet är att Stefan Löfven nog hellre vänder sig mot mitten än mot vänster för att få stöd.

Fast hur det ska gå att få ihop en väl fungerande regering av de här siffrorna, det begriper inte jag.

Inga kommentarer: