lördag 18 augusti 2018

M & Sd

» Kalkylen som sket sig

Väcker man en moderat politiker mitt i natten så är det första han svarar på vilken fråga man än ställer: - "Sänk skatten!" Det svaret kommer på alla frågor som en ren yrvaken reflex. Väcker man en Sverigedumokrat och ställer en fråga så kommer svaret: - "Det är invandrarnas fel!" Det är också en ren reflex.

Går man vidare i utfrågningen av den yrvakna moderaten och undrar hur han ska finansiera de där skattesänkningarna så har han fått lära sig på partikonferenser att skattesänkningar är självfinansierande. Får vi betala mindre skatt så börjar vi plötsligt att jobba så mycket mer så skatteintäkterna blir oförändrade, om inte till och med högre. Detta är alltså en kalkyl som skiter sig! Fredrik Reinfeldts regering sänkte under 8 år en hel del skatter, och det skulle vara självfinansierat sa man. Det hela slutade i stora hål i budgeten som fick lånas upp.

I USA har Donald Trump sänkt skatter rejält. Allra främst för företagen. I Svenska Dagbladet sätter Erik Bergin rubriken: - "USA:s statsskuld är på väg explodera" som rubrik på sin analys i torsdagens tidning. Nästa år beräknas budgetunderskottet i USA hamna på 1.000 miljarder dollar. Om vi för enkelhetens skull antar att dollarn står i 9 kronor så är detta 9.000.000.000.000 kronor. 6 nollor är en miljon, 9 nollor är en miljard. 12 nollor är 1.000 miljarder. Det här är summor som är så ofantliga att dom inte är greppbara.

Varför går det då åt skogen trots dom ekonomiska teorierna om att skattesänkningar är självfinansierade? Jo, den kalkylen bygger på att alla beslut vi fattar är baserade på det ekonomiska utfallet av vad vi gör. Och på att det alltid finns en möjlighet att jobba ännu mer. Ekonomerna och politikerna bakom dom här kalkylerna tror att vi bara vi får behålla lite mer av våra pengar istället för att betala skatt så kommer vi att börja jobba övertid som små illrar. Vi kommer att utbilda oss till jobb som ger mycket högre lön istället för att vi struntar i att utbilda oss eftersom det inte lönar sig ekonomiskt pga höga skatter. Och alla som lever på det man kallar "bidrag" (som alltså också innefattar olika former av försäkringar) kommer omedelbart att börja jobba som vesslor.

Men kalkylerna håller inte! Varför gör dom då inte det? Jo, när vi blir tillfrågade om vi vill jobba övertid så är det inte bara det ekonomiska utfallet som avgör om vi vill detta eller inte. Ännu viktigare är frågan om vi helt enkelt orkar jobba övertid. Om vi har lovat vår partner att komma hem i tid. Om vi har lovat barnen att följa med på fotbollsträningen. Dessutom kanske det inte ens behöver jobbas övertid? Det är alltså inte bara pengarna som styr vad vi bestämmer oss för.

Sak samma med vilket yrke vi väljer att utbilda oss till. Den som utbildar sig till läkare eller lärare eller fordonsmekaniker eller advokat eller socialsekreterare eller lastbilschaufför osv har inte bara vilken inkomst det blir som avgör vårt val. Det handlar om vad vi tycker är spännande, vad vi är intresserade av, vad vi tror att vi kan få jobb som, vad vi har för förutsättningar eller helt enkelt vad vår bästa kompis ska göra. Det är inte bara pengarna som styr.

Samma sak med entreprenörer och egna företagare. Det är inte bara hur mycket pengar man kan tänkas få in på bankkontot som avgör våra val. Entreprenören har kanske en idé han vill förverkliga. Det handlar inte om att tjäna så mycket som möjligt, det handlar om se sin uppfinning eller idé bli förverkligad. För företagaren handlar det om att få syssla med något hen tycker är roligt och spännande. Det är inte bara pengarna som styr.

Men när de här ekonomerna och politikerna säger att skattesänkningarna är självfinansierande så bygger det på tron att det bara är pengar som styr våra val. Och eftersom det inte är det så går det käpprätt år skogen. Kalkylerna skiter sig!

På tal om kalkyler så har Svenska Dagbladet i dag tittat på Sverigedumokraternas ekonomiska kalkyler. Som rubrik sätter man: - "Miljardhål i SD:s politik"! Man börjar sin granskning med: - "Att granska Sverigedemokraternas budget är ingen lätt uppgift. Ingen budget är så svårläst som SD:s". Det går helt enkelt inte ihop. Alla problem är "invandrarnas fel". Låt mig ta ett exempel som är mig nära. Det handlar om Migrationsverkets Förvar, där jag jobbat på ett av dessa under de senaste åren. I dag finns det 357 platser på de Förvar som finns. Varav alltså ett finns här i Åstorp. Ett tillfälligt Förvar öppnas inom kort i Ljungbyhed och Förvaret i Åstorp ska byggas ut. Vid årets slut ska det finnas 456 platser. Sverigedumokraternas kravlista bygger på att det ska finnas 10.000 förvarsplatser i Sverige. Detta ska dock inte behöva kosta så mycket mer......

Sverigedumokraternas kalkyler har helt enkelt inget med verkligheten att göra. Men det är väl också "invandrarnas fel"?

Inga kommentarer: