fredag 24 augusti 2018

Ännu ett nedfall i valrörelsen

» Stackars Jimmie

Om jag missat om det finns någon helt ny väljarundersökning i dag så finns det i varje fall en ny publicerad sammanvägning. Det är tidningen Fokus som låter väga samman Novus, Sifo och Demoskops undersökningar. Om vi jämför deras senaste siffra med valet så finns det två stora förlorare, Socialdemokraterna och Moderaterna. Det finns tre vinnare, Sverigedumokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Mycket tyder dock på att Socialdemokraterna på senare tid lyckats få stopp på väljarflykten medan Sverigedumokraternas uppgång nått toppen och istället börjat minska igen. Socialdemokraterna får 24,3%. Sverigedumokraterna får 20,0%, Moderaterna får 19,1%, Centerpartiet får 10,1%, Vänsterpartiet får 9,2%, Miljöpartiet får 6,1%, Liberalerna får 5,3% medan Kristdemokraterna med 3,6% och Feministiskt Initiativ 1,0% båda ligger under spärren. De Rödgröna skulle då fått 39,6% medan den borgerliga Högeralliansen skulle fått 34,5% (38,1% om man lägger till Kd som ju skulle åkt ut).

Ett sådant resultat skulle troligtvis ha gjort att Stefan Löfven kanske skulle fått fortsätta. Ulf Kristersson anser ju visserligen att han ska bli statsminister även om Högeralliansen blir mindre än de Rödgröna. Detta kräver dock att antingen de Rödgröna väljer att lägga ner sina röster eller att Sverigedumokraterna aktivt röstar för Ulf Kristersson. Något som han ju inte kommer att göra gratis. Dock ser jag att Ulf Kristersson nu i en intervju deklarerat att "han inte tänker samarbeta med SD efter valet." Inte pga Sd:s rasistiska politik, inte för Sd:s nazistiska rötter. Nä, argumentet är att Sd vill att Sverige går ur EU! Och det är ju alltid ett skäl.

Jimmie Åkesson
Gårdagens stora skratt fick jag när jag framåt kvällen tog mig tid att läsa Svenska Dagbladets intervju med Jimmie Åkesson. Jag har hela tiden sagt att jag tycker väldigt illa om Jimmie Åkessons åsikter, men jag måste erkänna att han är skicklig. Fast efter att ha läst intervjun så funderar jag på att ta tillbaka min tro på hans skicklighet. Vad säger ni om det här citatet: - "Jag kan inte svara på det. Jag vet inte hur många man har räknat med faktiskt. Om det inte står i budgeten, vilket jag tror att det gör, så vet jag inte." Vad det handlar om är hur Sverigedumokraterna ska få ihop att man ska öka antalet förvarsplatser från kanske 450 till 10.000 utan att det kostar några pengar. Det är i och för sig inget nytt att Sverigedumokraterna inte kan räkna. Deras budget är ett lapptäcke utan att man fått ihop bitarna. Man vet helt enkelt inte vad man pratar om när det inte handlar om att "det är invandrarnas fel".

Apropå Sverigedumokraterna så anser dom ju att Sverige bara ska ta emot flyktingar från våra grannländer. Huruvida de Baltiska staterna ingår i begreppet "grannländer" vet jag dock inte. Men låt oss säga att det kommer en miljon flyktingar över Östersjön från Baltikum så kommer naturligtvis Jimmie Åkesson kräva att Sverige inte ska begära hjälp från andra länder. Flyktingarna ska ju stanna i grannländerna!

För övrigt ser vi att vapenindustrilobbyns utsända inne i Försvarsdepartementet, Marinette Nyh Radebo, har bestämt sig för att säga upp sig. Hon har ju lyckats bra med att sätta Försvarsminister Peter Hultqvist i generalernas knä. Så hon behövs kanske inte längre?

Flygutsläpp
Nästa som ertappats med att ha blivit fartblind är miljöpartistiska klimatministern Isabella Lövin som verkar tycka om att flyga - bekvämt. Hennes flygnota är klart högre än till och med statsministerns. Men, det kanske beror på att man betalar in så mycket som klimatkompensation? Hur som helst får hon stöd av Carl Bildt.

Slutligen tänkte jag avsluta med en utlandsnotis - från Tyskland. I samband med en demonstration av den rasistiska organisationen Pegida och det högerextrema partiet AfD krävde en av demonstranterna att polisen skulle stoppa journalister från TV-kanalen ZDF från att filma honom. Polisen gjorde som demonstranten ville och förde bort journalisterna som kvarhölls för förhör i 45 minuter. Skandalen blev inte mindre när det visar sig att demonstranten som ville stoppa media från att bevaka demonstrationen var själv polis som var ute och demonstrerade med rasistiska högerextremister på sin fritid.

Inga kommentarer: