tisdag 14 augusti 2018

B som i bank och bedrägeri

» Dessa banker

Vänsterpartiet vill att man ska ta efter Finland. Medan bankerna i Sverige tjänar allt fler miljarder på sina bolån genom ökade marginaler på lånen så minskar marginalerna i Finland. I Finland sätts bolåneräntan som ett specifikt påslag på den ränta bankerna får betala för lånet. Effekten har alltså blivit att bankernas vinstmarginaler på bolånen minskar - medan dom fortsätter att öka i Sverige. Bra förslag från Vänsterpartiet!

Banker
Gissa vad bankerna tycker om förslaget? Branschorganisationen Svenska Bankföreningen sågar naturligtvis förslaget. - "Det verkar vara ett slag i luften" säger Johan Hansing på Bankföreningen. Någon som är förvånad? Det riskerar ju att skada bankernas mjölkko. Riktigt komiskt blir det när journalisten undrar om bankernas ökade vinstmarginaler på bolånen. - "Det saknar jag kunskap om"! Hahaha! Det är han nog ensam om!

På tal om bankerna så ser jag att bedrägerierna med Bank-ID fortsätter att öka lavinartat. Bara under juli lurade man till sig nästan 20 miljoner kronor. Sedan maj handlar det om 58 miljoner kronor. Enligt Anne-Marie Eklund Löwinder på Internetstiftelsen är det dags för bankerna att kalla till krismöte för att göra något åt de skenande bedrägerierna.

Men, som jag sagt redan tidigare. För att öka säkerheten måste man göra det mer komplicerat och öka kostnaderna. Gör man detta riskerar man att göra det så komplicerat att vi kanske vill återgå till att använda kontanter istället. Alltså fortsätter bankerna att låta bedragare lura till sig mångmiljonbelopp. Något krismöte blir det inte.

Jag avslutar med mitt vanliga citat från styrelseordföranden i Sveriges största bank - Nordea. Björn Wahlroos heter han.

- "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det."

Inga kommentarer: