söndag 5 augusti 2018

Slut på veckan igen

» Sjöfylleri

I fredags kväll gick det 130 meter långa fraktfartyget BBC Lagos på grund på sandbankarna utanför Råå i Helsingborgs kommun. Kustbevakningen kunde långt innan se att fartyget var på väg i fel kurs och man försökta anropa fartyget på radio och gick ut med kustbevakningsfartyg. Men inget hjälpte, man fick ingen kontakt och fartyget gick rakt på grund. Fartyget är registrerat i Antigua och Barbuda, alltså bekvämlighetsflaggat. När man bordat fartyget kunde man konstatera att den ryska kaptenen var asberusad. Han fick helt enkelt sova ruset ur sig under natten innan han ens kunde förhöras. Blodprov visade på 2,5 promille.

Ölglas
Det är mindre än två veckor sedan det japanska fraktfartyget Makassar Highway gick på grund i Tjusts skärgård. Ett fartyg som var Panama-registrerat. Ansvarig styrman var uppenbarligen inte helt nykter!

För ett par veckor sedan dog den 38-årige norska skidåkerskan Vibeke Skofterud i en olycka. Uppenbarligen körde hon hem med vattenskoter mitt i natten och körde då tydligen rakt upp på en kobbe och dog omedelbart. Enligt uppgifter hade hon druckit alkohol på kvällen. Hon bedömdes dock inte ha varit tillräckligt berusad för att kunna dömas för sjöfylleri. Däremot var hon tydligen tillräckligt påverkad för att ha dömts för rattonykterhet om hon kört bil.

För några månader sedan tycker jag mig minnas att man från fritidsbåtshåll protesterat mot att man ville skärpa reglerna för onykterhet till sjöss. Om jag minns rätt så ansåg man från det hållet att det inte gjorde något om man var lite smålullig när man körde båt. Det var bara trams när Kustbevakningen kontrollerade nykterheten. När jag läste det så funderade jag över om man verkligen menade allvar. I dag har jag blivit ännu mer övertygad.

Alkohol kan inte kombineras med något. Håll er nyktra! Oberoende av om man ska köra bil, köra båt, cykla eller köra vattenskoter eller fyrhjuling. Alkoholen kostar många liv!

Inga kommentarer: