lördag 4 augusti 2018

Hattens dag

» Bygg både och

Att vara politiker innebär att man tvingas prioritera mellan olika mål, mellan olika grupper och mellan olika önskningar. Men, för att göra dessa olika prioriteringar så krävs det ju att man vet vad man sysslar med!

Liberalerna i Skåne tycker att man ska slopa tankarna på höghastighetståg mellan Stockholm - Göteborg/Malmö och istället satsa på den regionala pendlingen i Skåne. En väldigt intelligent tanke kan man kanske tycka. Istället för att bygga ut kapaciteten på stambanorna så vill Liberalerna bygga ut motorvägar i Skåne och sätta in fler expressbussar. Och sedan kommer Liberalerna fram till att man vill ha lite fler dubbelspår på flera sträckor i Skåne.

- "Höghastighetstågen är framför allt ett skrytbygge, och de hjälper inte pendlarna i Skåne. Resan till Stockholm gör man ibland, men resan till jobbet varje dag." Så säger Gilbert Tribo, som är gruppledare för Liberalerna i Region Skåne. Som uppenbarligen inte begriper någonting.

Olika tåg
De svenska stambanorna, som beslutades för mer än 150 år sedan (närmare bestäm 1854), ansågs av politikerna på den tiden vara en så viktig investering att man tog upp internationella lån för att bygga dom. Den trafik som i dag går på stambanorna är långt större än den trafik dom är byggda för. Det är många år sedan banorna egentligen nådde sitt kapacitetstak. Om inte järnvägstrafiken ska drabbas av en akut infarkt när som helst så måste kapaciteten byggas ut rejält. NU! Detta är en investering som måste göras. Vi MÅSTE alltså bygga nya järnvägar omedelbart. Vad diskussionen möjligen kan handla om är för vilken hastighet dessa banor ska byggas. Det är dyrare att bygga höghastighetsbanor eftersom dom byggs med en något annorlunda teknik. Men, dom kräver efter detta mindre kostnader i underhåll. Att bygga nya banor, även om dom bara byggs för dagens maxfart på 250 km/tim, kommer ändå att innebära snabbare resor eftersom det blir bättre plats på spåren. Vad uppenbarligen Gilbert Tribo och Liberalerna i Skåne inte förstår är att vi MÅSTE bygga nya banor för att tågen ska få plats. Detta måste göras oberoende av om vi bygger ut för den regionala trafiken.

Liberalerna har dock rätt i att det i Skåne finns mängder av bansträckningar som bara är enkelspåriga. Enkelspåriga sträckor som tillhör de hårdast belastade enkelspåriga sträckorna i landet. Det handlar alltså inte om antingen eller. Det handlar om att båda investeringarna måste göras. Att det är en lönande investering att bygga höghastighetsbanorna bevisas väl av att man från kinesiskt håll erbjudit sig att bygga - och då också trafikera banorna. Detta som ett led i den kinesiska investeringskampanjen på infrastruktur runt om i Europa, Asien och Afrika. Bygget av Arlandabanan i Stockholm är ett exempel på detta där vi redan släppt in den kinesiska staten. Vilket vi inte ska fortsätta göra! Ta upp lån för att bygga de nya Höghastighetsbanorna så att investeringen blir gjord NU! Det är en investering och inte en kostnad.

Sedan trodde jag att debatten om klimatproblemen gjort att de flesta insett att utbyggnad av motorvägar inte är en hållbar lösning. Fast dom har väl inte kommit så långt inom Liberalerna (och även Moderaterna) - än. Vad som måste ske är att vi gör investeringar i trafiklösningar som är utsläppsmässigt acceptabla. Vi måste alltså minska behovet av flygtransporter. Vi måste minska behovet att pendling på motorvägarna så att den trafik som måste gå där får plats. Det måste t.ex. bli mycket dyrare med långa lastbilstransporter så att mer trafik flyttar till järnvägen. Som då måste kunna öka sin kapacitet. Försvinner delar av alla långtradare på motorvägarna får den nödvändiga trafiken plats.

Tänk om Gilbert Tribo! Det är Hattens dag i dag, men jag tror inte jag lyfter på hatten för Gilbert. Han får tänka om.

Inga kommentarer: