onsdag 22 augusti 2018

Nya nedfall i valrörelsen

» Om girighet

Det finns ständigt nya väljarundersökningar att fundera över. I dag tar vi Novus senaste undersökning som jag läser om hos Fokus. Här är Moderaterna den stora vinnaren och Sverigedumokraterna den överlägset stora förloraren. Kan man hoppas på att svenska folket när dom börjar granska partierna lite mer seriöst inför valet inser att SD-bubblan kan brista? De flesta undersökningar på senare tid har haft minussiffror för Jimmie Åkesson. Socialdemokraterna går också här upp till 25,1% (+0,8). Moderaterna som sagt upp till 19,3% (+1,2). Sverigedumokraterna rasar till 19,2% (-2,4) och tappar sin andraplats hos Novus. Centerpartiet har en liten uppgång till 10,0% (+0,4). Vänsterpartiet har en liten minskning till 8,7% (-0,9). Troligen var det Miljöpartiet som fick dom eftersom man nu är uppe i 6,2% (+1,0). Liberalerna lär väl inte jubla eftersom dom nu är nere i 5,3% (-0,6). Slutligen är Kristdemokraterna kvar under strecket på 3,5% (+0,5). Detta ger de Rödgröna exakt 40,0% medan den borgerliga Högeralliansen får 38,1% inräknat Kristdemokraterna som ju skulle åkt ut. Jag undrar om Ulf Kristersson då fortfarande skulle krävt att få bli statsminister med det underlaget och på Jimmie Åkessons nåder?

Girighet
I går undrade jag hur den moderata riksdagsledamoten Michael Svensson såg på Moderaternas krav på höjda straff för bidragsbrott. Michael Svensson var den riksdagsledamot som plockade ut mest bilersättning av alla ledamöterna. Detta innebar att Aftonbladet granskade hans reseräkningar och kunde konstatera att han regelbundet begärde ersättning från Riksdagen för bilresor i Sverige samtidigt som han enligt sina Facebook- och Twitter-uppdateringar befann sig utomlands. Nu har den gode Michael dragit slutsatsen av sina felaktiga reseräkningar (som naturligtvis inte är medvetet utan bara handlar om slarv...) och bestämt sig för att lämna politiken. Samtidigt står det klart att Polisen inleder en förundersökning. Taskigt!

Den riksdagsledamot som plockade ut mest pengar för taxiresor var moderatledaren Ulf Kristersson. Hans stora taxiräkningar har faktiskt granskats tidigare. Man kunde då konstatera att Ulf Kristersson när han kommer till Stockholm har mycket mer bagage än vad andra riksdagsledamöter har så han måste ta taxi istället för att åka kommunalt. De kommunala kommunikationerna passar inte alls om man har extremt mycket bagage med sig. Det är ju jobbigt att släpa alla väskor med papper och kläder på bussar och i T-banan. Jag tror inte alls att Taxi-Uffe missförstått Riksdagens regler om att använda allmänna kommunkationer i första hand. Taskigt!

Girighet
Nu har Aftonbladet även granskat den riksdagsledamot som hyrt bil mest av alla riksdagsledamöterna. Det visar sig vara kristdemokraten Penilla Gunther, som fick lite svårt att förklara en hel del resor som Riksdagen fått betala men som uppenbart var privata resor. Nu har stackars Penilla Gunther också valt att lämna politiken! Taskigt!

Jag vill poängtera att jag inte tror att de flesta riksdagsledamöter fifflar. Jag tror inte heller att det är ledamöter från något speciellt parti som fifflar. Granskningen har handlat om den riksdagsledamot som haft högst kostnader. Jag tror faktiskt att man kan bli fartblind oberoende av politisk hemvist. Men, jag tror faktiskt också att det bara är en mycket liten grupp som blir fartblinda på det här viset och tappar kontroll över sin girighet.

Det får mig att tänka på vad en gammal klasskamrat från gymnasietiden berättade när vi senast hade klassträff (vi träffas regelbundet trots att vi är spridda över landet). Han har gjort en lite mer framgångsrik karriär än vad jag har gjort (och har redan sedan vår skoltid haft en helt annan politisk syn på vår omvärld än vad jag har). Hur som helst har han bland annat jobbat som konsult och hjälpt företag som haft problem. Bland annat med att kunna bli av med VD:ar och liknande som haft alldeles för generösa avtal för att företaget skulle ha råd med att bli av med dom. - "Kolla reseräkningarna!" Det var alltid hans första råd. Där kunde man ofta hitta en hel del. Tyvärr är det så att ju mer man har desto mer vill man ha. Girighet kallas det!

Inga kommentarer: