tisdag 28 augusti 2018

Det sägs pågå en valrörelse

» Bottoms up

Jag ber om ursäkt, men jag kan inte låta bli att ta med Svensk väljaropinion i dag. Detta är en sammanvägning av flera olika väljarundersökningar. Ett smart sätt att till en billig kostnad få en undersökning med många fler personer i underlaget. Svensk Väljaropinion publiceras av Sveriges Radios Ekoredaktion. Enligt denna drar de Rödgröna ifrån den borgerliga Högeralliansen och får nu 41,0% mot 37.7%. Plussiffror har Socialdemokraterna (25,5%), Miljöpartiet (6,2%) och Kristdemokraterna (4,2%). Övriga partier går ner där det är Sverigedumokraterna (19,0%) som tappar mest. Men även Moderaterna (18,3%), Centerpartiet (9,7%), Vänsterpartiet (9,3%) och Liberalerna (5,5%) tappar lite smått. Vi kan alltså notera att alla partier kravlar sig över 4%-spärren, att de Rödgröna har ett säkert övertag över Högeralliansen och Moderaterna har tappat sin ställning som ensamma större än sina tre allianskollegor tillsammans. Dessutom är än så länge Sverigedumokraterna fortfarande tvåa även om Sd just nu tappar mer än M.

Åt var och en efter behov
En som är orolig över att opinionsutvecklingen inte går Ulf Kristerssons väg är Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer. Han har skrivit en upprörd debattartikel i Aftonbladet och undrar: "Hur mycket V-politik accepterar du, Löfven?" Och visst är det en spännande fråga. Hur många av Vänsterpartiets alla bra förslag är du villig till att genomföra Stefan? Jag skulle däremot vilja fråga Gunnar Strömmer hur mycket Sverigedumokratisk politik är Moderaterna och Högeralliansen villiga till att acceptera. Hur har Ulf Kristersson tänkt sig att bilda en regering om Högeralliansen är mindre än de Rödgröna och är beroende av ett aktivt stöd från Sverigedumokraterna? - "Väljarna har rätt att veta – före valet" som Gunnar Strömmer själv kräver. Vem är det som tar ansvar för samtalen med Jimmie Åkesson? Är det Tobias Billström som ska få det hedersuppdraget? Hur har i så fall Tobias Billström tänkt sig att charma Annie Lööf och Jan Björklund också? Vad ska prägla denna Högeralliansminoritetsregering? Sverigedumokraternas främlingsrädsla och rasism? Centerns moral? Ulf Kristersson....? Vad det nu är? Svara på de frågorna först Gunnar Strömmer!

Om det nu pågår en valrörelse så finns det områden där detta inte märks. Jag läser i Helsingborgs Dagblad om valrörelsen i Helsingborg. Där verkar de styrande helst inte vilja ha för mycket valrörelse. De olika partiernas valstugor har gömts undan ganska bra. När det i dagarna var arrangemang på Sofiero så var det förbjudet att dela ut valmaterial eller politisk information utanför Sofiero. Till och med på parkeringen var partier och andra bannlysta. Man får inte störa helsingborgarna med sådant trams som politisk valrörelse. Man kan undra? Hur som helst så såg jag partireklam på papperskorgarna när jag var i stan i helgen. Och sist jag gick på Kullagatan så hade man än så länge inte förbjudit partierna och gå där och dela ut information. Men det kommer kanske, affärerna vill kanske inte att kunderna störs av sådana trivialiteter som en demokratisk valrörelse.

Jag ser förresten att Donald Trump är purken på Google. Donald har fått hjälp och gjort en Google-sökning på "Trump news" och har upptäckt att det bara är alla dom där elaka media (som CNN och andra lögnare) som kommer upp. Fox News (som ju står för den allenarådande sanningen) kommer inte tillräckligt högt upp. Alltså är Google riggad för att sprida lögner om Donald Trump. Gör jag en sökning nu så kommer rapporteringen om Donald Trumps senaste twitterutbrott medan han sitter på toa och gör vad man nu gör på sådana ställen från de brittiska The Guardian och The Independent som nummer fyra och fem. Ovanför ligger Politico, CNN och BBC. Fox kommer först på tionde plats. Stackars Donald Trump. Här har USA fått världens genom tiderna mest kompetenta president och så har han drabbats av en press- och journalistkår som granskar vad han säger och inte bara publicerar hans utbrott, skryt och andra dumheter.

Inga kommentarer: