torsdag 23 augusti 2018

Ett nytt nedfall i valrörelsen

» Gissa?

Gissa om det finns en ny väljarundersökning? Rätt svar: Ja! Dagens undersökning hittar vi i Metro och den görs av Yougov. Ett institut som gör sina undersökningar på lite annat sätt än de flesta andra. Medan de andra instituten slumpmässigt väljer ut människor att ringa och fråga så består Yougov:s panel av människor som anmält intresse för att (mot viss betalning) besvara enkäter på Internet. Yougovs resultat skiljer sig också en del från de andra instituten. Men, precis som hos de flesta andra så är Sverigedumokraterna den stora förloraren medan Miljöpartiet är den stora vinnaren. Fast medan de flesta instituten har Sd på andra eller tredje plats så har Yougov dom fortfarande på första plats. Sverigedumokraterna 24,2% (-1,5), Socialdemokraterna 21,9% (+0,7), Moderaterna 15,8% (-0,1), Vänsterpartiet 9,2% (-0,6), Centerpartiet 7,9% (-0,7), Liberalerna 5,3% (-0,1), Miljöpartiet 5,1 (+1,2) och Kristdemokraterna 3,8% (0). De Rödgröna vinner med 36,2% över den borgerliga Högeralliansen på 32,8% och till detta ska Kd dras bort eftersom dom verkar åka ut. Den här undersökningen är ingen munter läsning för Ulf Kristersson.

Kd Ebba
Riksdagsledamöter som trampar i klaveret verkar inte ta slut. Moderaten Michael Svensson som verkade ha noll koll på när han var utomlands på resa och när han skickade reseräkningar för körningar med egen bil fick lämna politiken. Kristdemokraten Penilla Gunther som hyrde bil på Riksdagens bekostnad för privatresor fick också lämna politiken. Senaste klavertramparen är en annan kristdemokrat, Caroline Szyber, som bodde på fyrstjärniga hotell runt om i världen med familjen men lät Riksdagen betala hela hotellräkningen. Alltså även för familjen. Men, medan man från den kristdemokratiska ledningen tydligen bara blev glada över att bli av med Penilla Gunther så uppger man sig ha fortsatt förtroende för Caroline Szyber sedan hon betalat tillbaka alla pengar hon fått för mycket. Henne ville man tydligen inte bli av med. Nåja, det mesta tyder ju på att hon och alla de andra kristdemokraterna åker ut efter valet ändå.

Jag vill dock inte vara allt för elak. Alla kan göra misstag, och jag tror inte att det är vanligt förekommande att riksdagsledamöterna fifflar. Jag vill inte ansluta mig till drevet. Jag har fortsatt förtroende för gruppen som grupp. Men precis som bland alla andra så finns det medborgare med rymligt samvete och medborgare med slarvigt sinne.

Annars ser jag att Sverigedumokraterna är purkna över att dom inte ingår i systemet med kvittning av frånvaro i Riksdagen. Kvittningen innebär att om en sosse t.ex. är sjuk så tar också en moderat ledigt. Allt för att styrkeförhållandena i Riksdagen inte ska vara beroende av om någon drabbats av flunsan. Fast jag begriper inte hur Sverigedumokraterna ska kunna ingå i systemet. Eftersom dom står närmast Högeralliansen så skulle dom ju i så fall ingå i den gruppen. Men det vill nog inte resten av Högerallianspartierna. Men det är klart, om ovannämnda sosse är sjuk och en moderat därför avstår från att rösta så är det väl fritt fram för en sverigedumokrat att också stanna hemma. Det förekommer ju ändå.....

Till slut goda nyheter. Trots allt gnäll från oppositionspolitiker så fortsätter den svenska arbetsmarknaden att utvecklas bra. Antalet svenskar som jobbar ökar och fortsätter att vara rekordmånga. Vi har helt enkelt rekordmånga som har ett jobb att gå till. Både för svenska förhållanden och internationellt sett. Aldrig tidigare har det inom OECD varit så stor andel av befolkningen som haft ett jobb i något land. Fast sån't förtiger ju dom som ska vinna val på att svartmåla.

Inga kommentarer: