tisdag 13 december 2011

Om vad skattepengar kan användas till

skattepengar bortskänkes
Om Caremagate är en dålig affär för de stora vårdjättarna så är det en desto bättre affär för PR-byråer och konsulter. Stockholms stad har ett avtal med den moderaterna ganska närstående PR-byrån Kreab om att sköta den moderatstyrda stadens propaganda. Och just behandlingen av Caremagate har fakturerats av Kreab med drygt 155.000 skattepengar. Och Carema själva har engagerat PR-byrån Brunswick (ägd av toppmoderaten Henry Sténson) för att hantera krisen. Ägarna, riskkapitalbolagen Triton och KKR, har nu i dag i en helsidesannons i Dagens Nyheter deklarerat att dom ska betala skatt i Sverige. Helt klart på "order" av samma PR-byrå. Det är så till den milda grad styrt av PR-byrån att Carema Cares pr-chef Erika Wegener hänvisar till PR-byrån för eventuella kommentarer till annonsen. Egentligen vet man inte om man ska skratta eller gråta när ett företags PR-chef hänvisar till en PR-byrå när det handlar om företagets information.

Jag ser förresten att ett nytt EU-direktiv (som vi naturligtvis måste följa) innebär att den kommersiella TV:n ska få möjlighet att göra fler och kortare reklamavbrott. Allra helst i sportsändningar kan vi nu räkna med att det slängs in korta reklamavbrott titt som tätt istället för att dom samlas i grupper. Så att man i varje fall kan använda dom för att gå och kissa. Nu blir dom så korta så att men inte hinner något utan tvingas välja att sitta kvar i soffan och "konsumera den kommersiella informationen". Hip hipp hurra för EU.

EU:s sammanbrott
Den nya stabilitetspakt som Tyskland och Frankrike driver igenom skapar regeringsproblem på många håll. Den konservativa premiärministern i Storbritannien sade omedelbart Nej. Vilket fick till följd att det tog fyr i helvetet hos koalitionspartnern Liberaldemokraterna som är mycket EU-vänliga. Ilskan är stor över att dom inte ens blev tillfrågade av koalitionspartnern innan det sades Nej. Och bredvid står Labour och utnyttjar i ren populism oenigheten. I den här frågan har de konservativa folket med sig. Här i Sverige råder samma oenighet inom Högerregeringen. Fredrik Reinfeldt har ju visat stor kallsinnighet inför en svensk anslutning. Vilket fått Folkpartiet under Jan Björklund och Birgitta Olsson till att gå ut offentligt och kräva att Sverige ansluter sig. Socialdemokraterna under Håkan Juholt säger däremot Nej, men verkar röna motstånd från partiets högerflygel som i sedvanlig ordning gör vad man kan för att undergräva Håkans Juholts ställning.

Och runt om i Europa gör man vad man kan för att försöka undvika att fråga folket. Ty att i demokratisk anda tillfråga väljarna om hur EU ska utvecklas äro farligt. Ity det att väljarna inte alltid lyder när överhögheten talar om vad dom ska tycka. Det är en ganska stor skillnad på många håll mellan vad väljarna tycker och vad Maktens män tycker om EU och Euron.

I Belgien har en terrorist kastat handgranater och öppnat eld mot människor som stod och väntade på bussen. Minst 5 döda och över 100 skadade. Nä, förlåt mig. Det var inte en muslimsk terrorist, så då var det inte en terrorist utan bara en helt vanlig vapentokig galning. Terrorister kallas man bara om man är muslim.

Kanada har fått en ny regering för en tid sedan, en konservativ högerregering. Så nu har man hoppat av Kyoto-överenskommelsen om att begränsa utsläppen. Man kan uttrycka det som att "med högerpartier mot undergången". I sedvanlig ordning är det högern som står för den kortsiktiga egoismen, både där och här.

Jag har fått mejl om att någon varit inne och rotat på mitt PayPal-konto. Och då blir man ju orolig. Allra helst som det kommit ett antal mejl med denna varning, så det måsta ha varit många som hackat mitt konto. Och dessutom verkar det vara en riktad attack mot just oss som heter Sven, för jag kan se att mejlet har skickats ut till en massa med epostadressen sven@xxx.xx. Fast jag förstår inte riktigt hur dom har tänkt på PayPal, för den länk som dom tycker jag ska klicka på, den leder inte till PayPals officiella webbsajt. Varför ska den leda till nå'n belgisk sajt som jag tycker det verkar som om jag läser hela koden till mejlet? Har dom någon speciell webbsajt för så'na som har blivit hackade? Usch vad orolig jag blir - eller snarare vilka hysteriska skrattanfall jag får!

Slutligen ser jag att Region Skåne ska ta 1,5 miljoner skattepengar årligen för att subventionera Kastrups flygplats i Danmark så att dom kan locka till sig fler flygpassagerare. Och det är ju precis vad vi ska använda skattepengarna till - att ytterligare subventionera flyget och flygplatserna. Samtidigt såg jag att Skånetrafiken skryter om att dom är det länstrafikbolag som till minst andel finansieras med skattemedel och till störst andel av biljettpriserna av alla länstrafikbolagen i Sverige - och skattesubventionerna minskar hela tiden. Mer pengar för att subventionera miljövidrig flygtrafik och minskade subventioner av miljövänligare tågtrafik. Hipp hipp hurra!

Inga kommentarer: