måndag 19 december 2011

Landssorg

Nordkoreas flagga
Nordkorea är i sorg. Kim Jong Il är död! Ja, hur död han är vet vi inte eftersom hans pappa Kim Il Sung är så fantastisk att han väl inte kan dö även om han tillfälligt har somnat in. Nu blir det dags för en ny Kim, sonen Kim Jong-Un, att ta över. Om nu inte militären hittar på något. Jag har en lång tid varit lyssnare på Radio Pyongyang och som långvarig mottagare av diverse publikationer från Pyongyang så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta när jag tänker på landet Nordkorea.

Ja, och så står det klart att det blir en konkurs för Saab. Om det innebär det slutliga slutet för Saab är dock tveksamt. Helt uppenbart är i varje fall att den stora skurken i det hela är GM, General Motors. Dom har hela tiden satt stopp för de lösningar som trots allt funnits. Redan innan Victor Muller får köpa det hela så fanns det andra köpare som kanske hade bättre chanser. Men det sade GM nej till. Och nu har man alltså sagt Nej till alla andra lösningar också. Det finns dock de som hävdar att konkursen är lösningen eftersom det innebär att nu har GM förlorat största delen av sina möjligheter att sätta käppar i hjulen. En som däremot tjänat en rejäl hacka på cirkusen är rekonstruktören Guy Lofalk. Jag såg att han fått ihop sammanlagt 51 miljoner kronor på sin insats, som alltså slutade i konkurs.

Försäkringskassan
Det känns lite kymigt att göra det, men jag måste faktiskt ge Försäkringskassans nya Generaldirektör Dan Eliasson beröm. Jag ser och hör i dag att han vill öka möjligheterna för blivande mammor att ta ut Graviditetspenning. Han tyckte inte att mammor skulle tvingas ta ut Föräldrapenningdagar före förlossningen. Han menar att dom dagarna behövs när barnet är fött. Och detta är faktiskt en helt riktig syn på frågan. I dag är det en rejäl orättvisa. De som har mycket tunga jobb har möjligheter att få Graviditetspenning. Men det är många fler som inte kan jobba fram till förlossningen och därför tvingas utnyttja de begränsade Föräldrapenningdagarna. Dan Eliasson är helt rätt ute när han ber Regeringen att ändra reglerna. Låt de som känner att dom inte kan jobba fram till förlossningen få ut Graviditetspenning så att alla barn får rätt till lika många Föräldrapenningdagar efter det att dom fötts. Bra Dan!

Dom båda människorättsorganisationerna Reprieve och Access Info Europe ville utreda de hemliga CIA-flygningar som misstänkts för att bland annat ha använts för att transportera terroristmisstänkta till länder där dom sedan utsatts för tortyr. Så man skickade ut förfrågningar till 28 länder för att få ut information. Ett av tre länder som direkt vägrade svara var Sverige! Både Danmark och Norge har lämnat ut information. Till och med USA har lämnat ut mängder av information. Men Sverige? Nix pix!

Euro
Slutligen ser jag att Sverige har lite pengar över. Vi ska visst låna ut 100 miljarder kronor till EMU som vårt bidrag för att rädda Euron tycker Anders Borg. Ska bli spännande att se om vi får tillbaka dom pengarna? Vet ni förresten vad de där båda raka linjerna i symbolen för Euron betyder? Stabilitet! Hahaha!

Observera att som allt annat när EU är inblandat så är allt reglerat in i minsta detalj.

Ja, kanske ska jag också berätta att det står nu klart att de svenska utsläppen av växthusgaser mellan 2009 och 2010 ÖKADE med 11%. Bra jobbat... Eller dra ner rullgardinen!

Inga kommentarer: