torsdag 8 december 2011

Mer om privatiseringens vansinne

Att privatiseringen är en ren principsak och inte handlar om förbättringar rent principiellt för medborgarna för borgerliga politiker kan vi se i Åstorps grannkommun, det högerstyrda Ängelholm. I NST läser jag att valfrihetsreformen i Ängelholms hemtjänst inte blev någon succé. För en tid sedan införde Ängelholm en valfrihetsreform. Pensionärerna som skulle ha hemtjänst skulle själva få välja vem som skulle utföra hemtjänsten. Kommunen eller olika privata företag. Sammanlagt 4 privata bolag startade upp. Resultatet efter en tid var att bara ungefär 20 pensionärer hade valt någon av de privata företagen. Resten blev kvar hos kommunens hemtjänst, uppenbarligen nöjda med detta. Och det var ju ingen succé tyckte de borgerliga politikerna. Ett av de privata bolagen drog sig helt enkelt ur också. Vad kan man då tänka att de borgerliga politikerna vidtar för åtgärder? Jo, ni har säkert redan gissat slutresultatet. Nu ska reformen ändras. Valfriheten ska minskas. De som inte väljer ska nu tvingas till något av de privata Alternativen. Bara de som aktivt väljer kommunen får stanna kvar där. Övriga fördelas till de privata bolagen. Privatiseringen är en princip som SKA genomföras!

Och apropå den pågående debatten om den svenska avreglerings- och privatiseringsfanatismen så kan jag berätta att Sverige är det enda land i världen som tillåter privata skolor att plocka ut en vinst till ägarna.

Gårdagens Aftonbladet kunde berätta om den moderata politikern som körde för fort. Egentligen ingen större fråga. Om det inte hade varit för att han gjort allt han kunnat för att inte kunna delges sina fortkörningar. I 18 månader har polis, åklagare och tingsrätt försökt få tag på den moderata politikern, men han håller sig undan. En pikant del i det hela är att han tjänstgör som nämndeman i Tingsrätten. Som förklaring säger han till Aftonbladet (som snabbt hittar honom) att "han litar inte på polisen". Själv undrar jag hur mycket man engagerat sig i delgivningen?

I Finland förbereder man för att bygga en fjärde kärnkraftsreaktor i Olkiluoto. Borde dom inte först och främst koncentrera sig på att få igång den som redan byggs?

Sedan hörde jag på Aktuellt på TV om Nobelpristagaren i ekonomi som tyckte att den bästa metoden för att minska arbetslösheten vore att sänka A-kassornas ersättning. Den här Nobelpristagaren verkade tro att den A-kassa en tidigare välbetald som blivit arbetslös var så hög att han inte skulle vara villig att hellre ta ett mindre välbetalt arbete än att sitta och ta ut en hög A-kassa. Hur man kan bli Nobelpristagare i Ekonomi om man är så här okunnig övergår mitt förstånd. Den högsta A-kassan man kan få i Sverige kompenserar för en månadslön på 18.700 kronor (och sedan alltså 80% av detta belopp som sedan straffbeskattas). Den som föredrar A-kassan framför ett dåligt betalt arbete kan kort sagt inte räkna. Och det ska kanske påpekas att Nobelpriset i Ekonomi inte är ett Nobelpris. Nobelpriset i Ekonomi är bara ett påhitt av svenska Riksbanken till "Nobels minne". Jag tror jag fortsätter att sakna förtroende för Ekonomipriset!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas att du följer "världens bästa skitskola" där de tar upp den problematik du pratar om, fast inom skolväsendet. Om inte kan du se den här: http://urplay.se/165325

Sven Tycker sa...

Jo, det har varit en föredömlig serie.