måndag 5 december 2011

Den enda sanna glädjen är skadeglädjen

Ni har väl alla läst om de japanska sportbilsägarna som var ute och bräckte med sina lyxiga sportbilar och uppenbarligen hade mer pengar än körskicklighet. Det hela slutade med en masskrasch på motorvägen. Totalt 13 lyxbilar som Lotus och Lamborghini förvandlades till skrot. Omkring 20 miljoner kronor skrot... Och ni läste väl om biltransportbilen fullastad med nya Mercedes som hamnade i diket. Och så var dom Mercorna skrot. Som sagt, den enda sanna glädjen är skadeglädjen.

Kroatiens flagga
Det har hållits val lite här och där i helgen. Det ryska valet har väl fått mest publicitet, men det har även hållits val i Kroatien. Ett val som slutade med en rejäl valförlust för styrande högerpartiet HDZ och motsvarande framgång för oppositionsalliansen Kukuriku under ledning av det Socialdemokratiska SDP.

Sloveniens flagga
Och i grannlandet Slovenien blev valet istället ett bakslag för det styrande Socialdemokratiska SD. Men inte heller det konservativa SDS som tippats bli vinnare hade framgångar. Vann gjorde istället det nystartade Positiva Slovenien.

Om några veckor ska för första gången många skolelever få sina betyg efter snackemoster Jan Björklunds nya betygssystem. Men lärarna är oroliga. Dom tycker att det gått för fort och att dom inte fått tillräckliga anvisningar och befarar att betygen kommer att bli mycket orättvisa mellan olika skolor och lärare.

Enligt en undersökning gjord av ett Pensionsföretag så tror mer än var tredje moderatväljare att dom räknar med att ta pension före 65 års ålder. För de som röstar på de Rödgröna partierna så är det klart färre än var femte som tror så. Dom tror istället att dom kommer att få jobba även efter 65-års dagen. Kan det vara ännu ett bevis på hur klyftorna i samhället ökar, och det visar ju vilka som tjänar på politiken och vilka som förlorat på den förda politiken.

Och för att hålla oss till klyftorna i samhället. På 15 år har lönegapet mellan tjänstemän och arbetare fördubblats. Och inkomstskillnaderna mellan vanliga anställda och chefer är i dag högre än på många år. I dagens Dagens Nyheter försöker Christer Ågren, som är vice vd för Svenskt Näringsliv, argumentera för varför de fackliga organisationerna ska acceptera avtal på nivåer som är mycket lägre än de inkomstökningar som Christer och hans egna vänner själva tar ut. I flera år har de fackliga organisationerna accepterat löneökningar på mycket låga nivåer. Effekten av detta är att svenska företag pytsat ut rejäla inkomstökningar och bonusar till sina höga bossar och rekordhöga aktieutdelningar till ägarna. Som tack för detta tycker Christer Ågren att de fackliga organisationerna ska fortsätta att acceptera låga avtalsökningar så att cheferna kan fortsätta frossa i bonusar och rejäla löneutbetalningar. Att han inte nämner detta är förståeligt. Men att han inte skäms är desto mer anmärkningsvärt.

Slutligen tycker jag att lögnaren Tjabo ska ta pension.

Inga kommentarer: