tisdag 20 december 2011

Kapitalismen illa ute

Ja, rubriken har jag inte formulerat själv. Den har jag bara snott från kapitalismens egna huvudorgan Veckans Affärer. Det är PM Nilsson och Annika Nordgren Christensen som under den rubriken konstaterar att Kapitalismen leder fel och kan förlora sin legitimitet. Och det är ju ett intelligent konstaterande. Den senaste tiden har väl visat ganska väl att om man släpper lös kapitalismen så leder det åt fel håll.

Och för hålla oss inom den ekonomiska sfären så sänkte Riksbanken reporäntan med 0,25%. Det är nämligen kris i ekonomin. Fast det tänker tydligen inte bankerna bry sig så mycket om. Fast jag vet inte om kommentarerna från bankerna bara gällde om dom tänkte sänka låneräntorna. Min gissning är att dom bara sänker inlåningsräntan men inte utlåningsräntan. Det är ju så dom gjort på senare år där skillnaden ökat rejält mellan den ränta dom betalar och den ränta dom tar ut. Bankerna täljer just nu guld med täljknivar. Och det är viktigt att inte glömma att det är vi, bankernas kunder, som får betala övervinsterna, bonusarna och de horribla lönerna till slipsnissarna.

Jag läser att allt fler undersökningar visar att privatiserandet av den offentliga sektorn inte sparar ett öre, snarare tvärtom. Att konkurrensutsätta olika verksamheter som äldrevård, skolor osv kan kanske spara några kronor om man väljer billigaste anbudet. Något som får betalas av personalen och "kunderna". Någonstans ska ju vinsten till kapitalisten på Jersey plockas fram. Men för kommunen lönar det sig inte när man betalt kostnaderna för dyra upphandlingar, kontroller, utvärderingar och uppföljningar. Hela besparingen och lite till försvinner i ett annat hål. Och i slutändan är det enda man fått en lite sämre service till en lite högre totalkostnad. Men i ett annat hål finns där någon kapitalist som gjort sig en hacka och sitter och skrattar.

Jag såg någonstans att man drog paralleller mellan Sverige och Nordkorea. Posten som statschef går ju i arv inom familjen i båda länderna. Och det finns en annan likhet. En stor del av befolkningen anser att statschefen är ofelbar. Han kan inte göra fel! Och man kan lägga till att när statschefen dör så gråter stora delar av undersåtarna offentligt. I övrigt inga andra likheter...?

Jag är en så'n där snål jäkel som tycker om gratiserbjudanden. Just nu läser jag bland annat tidningen Computer Sweden helt gratis. Dagens nummer hade en påkostad bilaga med temat "Hetaste IT-trenderna 2012". Och på sida upp och sida ner får vi läsa vad chefer på 44 av Sveriges ledande IT-företag ser som 2012 års trender. Och det är sida upp och sida ner med bilder på gubbar och gubbar och gubbar. Totalt räknade jag till 49 gubbar och 5 kvinnor. Några av företagen var representerade av mer än en person, och det var här vi hittade 4 av de 5 kvinnorna. Av de 37 företag som bara representerades av en person var det 36 gubbar och 1 kvinna. Det är en manlig värld...

Se'n publicerade Aftonbladet i dag General Motors e-post till Victor Muller:

Victor
vi har mottagit ditt mejl daterat den 18 december 2011. I stället för att bemöta varje påstående, står GM fast vid sina offentliga uttalanden.
GM kan inte och kommer inte att stödja någon av de olika iterationer av en direkt eller indirekt investering i Saab genom Youngman, antingen genom aktier eller räntebärande finansieringsmekanismer.
Det tillvägagångssätt som du har valt genom att föreslå en fortsatt ström av kapital och finansieringssystem, med både Youngman och andra potentiella internationella investerare, via media och på annat sätt, trots GM:s klara indikation på att vi inte skulle stödja ett sådant synsätt, är svårt att förstå.
Vi rekommenderar både Saab och eventuella investerare i Saab att gå försiktigt fram. GM kommer att vidta lämpliga åtgärder för att skydda GM och dess aktieägare, inklusive utöva våra avtalsenliga rättigheter.
Hälsningar

Klara ord från GM. Vi vill att Saab försvinner från planetens yta. Själv hoppas jag att GM försvinner från Sverige.

Inga kommentarer: