lördag 20 augusti 2011

Vem bestämmer i Högeralliansen

Expressen är lite oroliga över sammanhållningen inom Högeralliansen. En enkät till 621 m-politiker runt om i landet visar på en hel del storhetsvansinne bland Moderaterna och att dessa ser ner på allianskollegorna (främst Centern och Kristdemokraterna) som något som inte behövs och mest är till besvär inom Alliansen. I korthet kan man utläsa av Moderaterna att dom tycker att det räcker med moderater i Högeralliansen. Resten är lönlösa och bara i vägen. Citat som: "Pratministern Maud och framför allt olyckan Andreas Carlgren." "Mycket prat men lite resultat." "Dåliga politiker, dålig politik." "Ett parti som inte behövs." "Partiet har inget berättigande." "Ett onödigt parti med utdöende medlemmar." "En politisk rörelse ur tiden!" är citat om Centern och Kristdemokraterna. Men jag förstår inte riktigt upprördheten eller förvåningen? Dom har ju rätt! Snart har alla andra insett detta också.

Moderata Kannibalpartiet
Moderaterna har förresten nu bestämt vad Högeralliansregeringen ska prioritera. Och det handlar tydligen om att minska momsen på restauranger osv. Vad de andra tre lydpartierna tycker vet jag inte riktigt. Men det har inte så stor betydelse. Högeralliansen är Moderaterna och tre lydpartier. Någon olydnat finns inte. Syftet med en sänkt restaurangmoms är att det ska ge fler jobb åt ungdomar. Det är dock oklart hur mycket av en sänkt moms vid restaurangbesök som hamnar i sänkta priser. Det troliga är att en hel del försvinner i bättre balansräkning för restaurangerna. Och lite försvinner troligtvis i lite höjd lön åt de lågavlönade som jobbar i branschen. Men några procent ska väl hamna i sänkta priser. Och det kanske kan resultera i lite större omsättning. Vilket kanske kan ge lite nya jobb. Jag tror dock att en hel del försvinner på vägen. Kanske skulle kommunerna fått pengarna så att dom kan förbättra den kommunala servicen genom att anställa fler ungdomar?

Palestinas flagga
Ilskan mot Israel i Egypten är mycket stark. Det hela började med att en grupp palestinier genomförde flera attacker i södra Israel som resulterade i fem döda. Israel skyllde först reflexmässigt det hela på Hamas i Gaza och genomförde även flera hämndattacker mot Gaza som dödade sammanlagt 14 personer bland annat flera barn. Det visade sig dock att terroristerna inte kom från Gaza utan hade trängt in i Israel från Sinai som är en del av Egypten. Israeliska attacker mot förmodade terrorister i Sinai dödade 5 egyptiska poliser vid gränsen mot Israel. Och ilskan i Egypten är nu mycket stark. Egypten har bland annat kallat hem sin ambassadör i Israel. Och demonstrationerna mot Israel är omfattande.

Jag har förresten fortfarande inte noterat något intresse från moderaterna för att återuppta måndagsmötena. Nu för att kräva en självständig palestinsk stat istället för de traditionella kraven på de baltiska staternas självständighet.

För övrigt noterar jag att sommaren går mot sitt slut. Jag har inlett tömningen av trädgårdens badbassäng. Detta, om något, torde vara ett bevis för att hösten är på ingång. Däremot har jag inte vågat mig på någon joggingtur denna helgen heller. Men, det kryper i benen att jag vill ut. Inte heller blev det något biobesök. Det var istället hustrun och dottern som var iväg och tittade på Bridesmaids i dag. Och dom verkade nöjda.

Till slut anser jag det vara självklart att Ahmed Agiza och Mohammed Alzery omedelbart får klartecken att återvända till Sverige. Något annat vore en ny rättsskandal.

Inga kommentarer: